Home Overzicht Verhaal van Roma en Sinti verteld op Jonas Daniël Meijerplein

Verhaal van Roma en Sinti verteld op Jonas Daniël Meijerplein

0
Foto Peter van Beek.

Midden op het Jonas Daniël Meijerplein vertelt de cross-mediale installatie Eens waren we vogels het verhaal van Roma en Sinti en hun lange historie van uitsluiting en discriminatie, maar die ook hun rijke cultuur laat zien. Het verhaal wordt verteld door een mini-museum, fototentoonstelling, podcasts, radio-uitzendingen en een muziektheatervoorstelling. De installatie is te zien tot 16 mei. 

Op 16 mei 1944 vond in Nederland een ‘Zigeunerrazzia’ plaats. De in Amsterdam wonende Roma en Sinti werden op het Jonas Daniël Meijerplein opgebracht om naar Westerbork getransporteerd te worden.

Roma en Sinti zijn de grootste minderheidsgroep van Europa. Een volk met een gedeelde taal, vlag en volkslied, maar zonder land en met een geschiedenis van meer dan 500 jaar vervolging.

Eens waren we vogels is een initiatief van actrice en theatermaker Carla Hardy die een aantal jaar geleden het Sinti en Roma Museum in Heidelberg bezocht. Ze werd getroffen door deze geschiedenis waar ze weinig van af wist. Naar aanleiding van dit museumbezoek heeft ze zich verdiept in het onderwerp, contact gezocht met Roma en Sinti in Nederland en het project ontwikkeld.

Giovanni Brand (acteur) en Sara Salverius (accordeoniste) bouwen samen aan het monument. Voor Giovanni is deze ode een manier om dichter bij zijn roots te komen, maar het is vooral een poging om het verdriet en de trauma’s van zijn voorouders te herdenken. Vooral omdat de oorlog voor de jongere generaties steeds abstracter wordt. ‘Ik wil zo graag een goede Rom zijn.’

Voor eens waren we vogels maakte fotograaf Peter van Beek een serie portretten van Roma en Sinti van verschillende generaties, uit bekende en onbekende families. De gemeenschappelijke deler is dat ze de stereotypen willen doorbreken en een ander verhaal willen vertellen.

Van 4 tot en met 16 mei  is de installatie Eens waren we vogels te zien op het Jonas Daniël Meijerplein. Het project bevat een mini-museum, een fototentoonstelling, podcasts, radiouitzendingen en een muziektheatervoorstelling op 4, 5 en 16 mei.

Check www.oncewewerebirds.nl