Home Overzicht Verhalen over huwelijken in Suriname aan de hand van bruidsfoto’s in Oba...

Verhalen over huwelijken in Suriname aan de hand van bruidsfoto’s in Oba Javaplein

0

‘Oma, wie is die bruid op deze foto? Bent u dat, samen met opa? Hoe vaak klinkt niet zo’n vraag bij het zien van een ietwat vergeelde trouwfoto in een lijstje op de muur, in een album, op een dressoir, of op een smartphone. In Oba Javaplein vertellen op 29 juni vier sprekers hun verhalen over huwelijken in Suriname aan de hand van bruidsfoto’s. 

In het boek Trouwportretten – Fotovertellingen uit 2022 van Literatuurwetenschapper Lucia Nankoe, gespecialiseerd in de Caraïbische literatuur, staan Surinaamse bruidsparen centraal, of echtparen waarvan een van de partners een Surinaamse achtergrond heeft. De foto’s laten niet alleen een treffend tijdsbeeld zien van de periode waarin het huwelijk werd gesloten, ze maken ook inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Zo worden trouwfoto’s getoond van Surinaams-Nederlandse, Surinaams-Indische en Surinaams-Amerikaanse echtparen. Uit de verhalen blijkt dat de partners soms religieuze, etnische en sociale grenzen overschreden om samen te zijn.

Maria Cuartas, Juul Hymans, Anneke Lisse en Ingrid Lochem vertellen hun verhaal. Moderator is Carla Giskus. De film van Mildred Roethof over de trouwfoto’s wordt vertoond. Het boek Trouwportretten – Fotovertellingen uit 2022 is te koop.

29 jun om 17.00 uur in Oba Javaplein. De toegang is gratis.