Home Lezen en schrijven Verhalen over vooroorlogse bewoners in Linnaeus Boekhandel

Verhalen over vooroorlogse bewoners in Linnaeus Boekhandel

0

‘Joodse huizen, verhalen over vooroorlogse bewoner’, is de titel van een reeks boeken over het joodse leven van alledag. Merav Pront, Ivo Weyel, Marian Smook, Reinier Goud en Esther Shaya dragen voor uit hun bijdragen aan de delen 6, 7 en het zojuist verschenen deel 8 uit de reeks. Op 3 mei in de week van herdenken en vieren bij Linnaeus Boekhandel.

De belangstelling groeit voor het joodse leven van alledag van dit nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving. De boekenreeks Joodse huizen – verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur.

Merav Pront vertelt over de zoektocht naar informatie over haar grootouders die hebben gewoond op Markensteeg 8, een voormalige zijstraat van de Jodenbreestraat. Ivo Weyel verhaalt over zijn grootouders en hun statige huis op De Lairessestraat 37.

Marian Smook haalt herinneringen op aan haar grootouders en hun woningen op Jodenbreestraat 1 en Conradstraat 94. De familiegeschiedenis van schoonmoeder Catharina Davids (Hogeweg 92) staat centraal in het verhaal van Reinier Goud. Esther Shaya maakt deel uit van de redactie van Joodse huizen.

Van 30 mei tot en met 5 mei wordt in zestien plaatsen in Nederland Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet georganiseerd. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten. Voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Joodse Huizen op 3 mei om 20.00 uur bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg. Entree € 5,00 | Reserveren via [email protected] of 020 468 7192.