Home Overzicht Verhalen uit de Plantage | Over… last

Verhalen uit de Plantage | Over… last

0

| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol |

Nou, dat was me weer een feest. Na de kersthypocrisie, waarbij de teller van de kassa’s in de supermarkt 1,2 miljard aantikte, ging er voor honderdtien miljoen daverend de lucht in.

Bijna 1300 gewonden. Branden, vechtpartijen. Een jongetje van elf verloor een hand en een oog. Dat nieuws haalde het journaal omdat de chirurgen het niet droog hielden tijdens de operatie. Mij ontgaat dit soort berichten meestal doordat ik met een grote boog om het riool van Twitter en aanverwante kanalen heenloop. En dan die arme dieren… Wat nou CO2, fijnstof? Knallen!

Wij hebben, als buren van Artis, geen last van de oudejaarsgekte. In de Plantage is het afsteken van vuurwerk al heel lang verboden. Vanwege de dierentuin.

Dat is ook zoiets. De hooghartige mens ziet zichzelf als het kroonjuweel van de schepping. Natuur ziet men als decoratie of als plaag die bestreden dient te worden. Gehakt, geplet en vermalen in de voedselindustrie. Voor een echte griezelfilm moet je in een slachthuis wezen.

Een kennis verbaasde zich over honderden dode lieveheersbeestjes op haar zolder. Dat was nadat ze de bestrijdingsdienst had ingeschakeld om motten te vergassen. Ze moest hiervoor zelf nota bene een paar uur haar huis verlaten. Mieren, mollen, muggen, ratten, rupsen? ‘Spuiten, ausradieren!’ En ja, dan zijn er geen vlinders, bijen, bloemen in de lente..! Wormen-overlast, muizen, luizen dat dan wel.

Mooi verhaal van Kester Freriks, dinsdag drie januari, in de NRC over meeuwenoverlast in de kuststreek. ‘Ze pakken je eten af, ze scheuren vuilniszakken open, en dat gelúíd!’ ‘Aau! aau! Kjii aukjaukjaukjaukjau..!’

In Den Haag overweegt men anticonceptiemiddelen in te zetten. Het schijnt dat een filmpje van een meeuw, die een haring weggrist uit de hand van de klant van een viskraam in Scheveningen, de hele wereld is overgegaan. Ik heb het helaas niet gezien om de zojuist genoemde reden. In Katwijk opereren ‘Bonny en Clyde’ in eendrachtige samenwerking. De een leidt de snackende klant af en de ander pakt de prooi.

Gelukkig mogen de dieren niet worden afgeknald; ze worden beschermd door Europese wetgeving.

Er is sprake van geluidsoverlast. De meeuwen maken noodgedwongen nesten op platte daken die zijn bedekt met grind. Hun natuurlijke biotoop is volgebouwd met hotels. Er zijn niet te veel vogels, er zijn te veel mensen! Ik gooi af en toe stukjes brood uit het raam en word hiervoor beloond met een spectaculaire show. Luchtacrobatiek door topatleten! Dubbele salto’s, loopings in vliegende formatie.

Meeuwen, er bestaan heel veel soorten, zijn intelligente, sociale dieren. Dat kan over veel mensen helaas niet worden gezegd.

En dan nog dit: Noord-Holland verbiedt reclame voor vlees, vis en fossiel. We gaan vooruit, er is hoop.