Home Overzicht ‘Het klinkt erg cliché, maar afval blijft een ergernis van bewoners’

‘Het klinkt erg cliché, maar afval blijft een ergernis van bewoners’

0

‘Het heeft voor mij de prioriteit om kansenongelijkheid te bestrijden. Ik zie het daarom als mijn missie om mensen te overtuigen voor de sociaaldemocratie.’ Dat zegt Maxime van Boven (PvdA). Zij is lid van de stadsdeelcommissie voor de PvdA.

Pieter Poelman

Het is een ijzige vrijdagmiddag en ik heb in een afgeladen koffiezaak afgesproken met Maxime van Boven. Ze hoort tot de nieuwe generatie van stadsdeelpolitici. ‘Ik ben twee jaar geleden lid geworden van de PvdA. Ik kreeg de indruk dat de samenleving aan het verrechtsen is en merkte aan mezelf dat ik mij hier druk over maakte. Toen ben ik lid geworden. Bovendien was Lilianne Ploumen toen lijsttrekker en ik vond dat zij heel goed werk deed. Nu zie ik het als mijn missie om meer mensen te overtuigen voor de sociaaldemocratie. Het heeft voor mij namelijk de prioriteit dat de kansenongelijkheid wordt bestreden.’

Maxime was nog niet heel lang politiek actief. Ze heeft tijdens Covid enkele interne collegereeksen gevolgd bij haar partij. ‘Op een middag toen ik in een café zat werd ik gebeld door het lokale partijbestuur, of ik wilde solliciteren om op de kieslijst te komen voor de stadsdeelcommissie. Ze waren bewust op zoek naar jonge mensen omdat deze groep op dat moment nog minder goed vertegenwoordigd was. Nu zitten er overigens best veel jonge mensen in de stadsdeelcommissie.’

Van Boven is op haar negentiende vanuit Eindhoven naar Amsterdam verhuisd om Antropologie te studeren. ‘Amsterdam is eigenlijk wel de leukste stad van Nederland. Waar kun je hierna nog naartoe? Naar het buitenland?’ Zoals veel studenten heeft ze vaak moeten verhuizen. ‘Ik ben begonnen in een containerwoning in de Houthavens, ik heb daar één jaar gewoond. Vervolgens heb ik twee jaar in Geuzenveld gewoond. Dit was in het kader van het ‘Vooruitproject’. Ik woonde anti-kraak in ruil voor het doen van vrijwilligerswerk in de buurt, zoals het geven van taal- en computerles. Hier is ook het zaadje geplant voor mijn werk in de stadsdeelcommissie.’

Met een tussenstop in Osdorp is Maxime uiteindelijk in de Oosterparkbuurt beland, waar ze met haar vriend woont. ‘Oost is veruit de leukste plek waar ik heb gewoond. Wel kan ik mij voorstellen dat de veranderingen die Oost doormaakt lastig kunnen zijn voor mensen die er al lang wonen. Zo is er bij mij in de buurt een restaurant gekomen die alleen vegan pasta’s serveert. De prijzen liggen daar zo hoog dat dit buiten het bereik ligt van veel buurtgenoten. Er ligt voor de stadsdeelcommissie een uitdaging om de balans te bewaren.’

In de huidige vorm van de stadsdeelcommissie is het volgens Van Boven zoeken naar de manier waarop je het meeste impact kunt maken. Vorig jaar heeft haar partij een buurtbivak gehouden in Betondorp. ‘We zijn de buurt ingegaan om te peilen wat de behoefte is van bewoners. Hier hebben we heel veel input gekregen van de buurt, op basis waarvan een advies is opgesteld die nu ter bespreking ligt. Het ontbreken van voorzieningen in Betondorp is bijvoorbeeld een zorg van bewoners.’

Daarnaast is Van Boven actief in het bestrijden van afval in de buurt. ‘Het klink erg cliché, maar dit blijft een grote ergernis van bewoners, en die van mij. Ik ben dus ook maar container-adoptant geworden, sindsdien is het wel beter en ligt er minder afval rondom de container.’

Naast het schoonhouden van de buurt wil Van Boven zich inzetten voor meer sociale cohesie in de Oost. ‘Laatst las ik bijvoorbeeld op de buurt-facebook van Betondorp: ‘Welke Yup heeft zijn elektrische auto hier nou weer geparkeerd?!’ Je ziet dus dat het daar schuurt. Ondanks dat ik begrip heb voor de zorgen voor mensen die hun buurt zien veranderen, denk ik dat het ook goed kan zijn als er jonge gezinnen in een buurt komen wonen.’

‘Verder zie ik het als onderdeel van mijn taak om het beschadigde vertrouwen in de politiek te herstellen. Tijdens de campagne heb ik een aantal keren te maken gehad met mensen die woest waren op de PvdA en mij de schuld van alles begonnen te geven. Zelfs voor het feit dat de boodschappen zo duur zijn. Rust en geduld is in mijn ogen dan de beste oplossing. Hier ligt ook weer een taak voor de stadsdeelcommissie, we moeten scherp zijn op de wijze waarop de overheid naar burgers communiceert.’ Ondanks de verminderde invloed van de stadsdeelcommissie ziet Van Boven wel dat de gemeenteraad de moties van de stadsdeelcommissie zeer serieus neemt. ‘Het was vroeger misschien wel beter, maar de stadsdeelcommissie heeft zeker nog invloed. De lijntjes met de Stopera zijn kort, op die manier kunnen wij ook onze invloed uitoefenen.’

Eerder sprak Pieter Poelman met Mark van Dongen van de SP: ‘Vroeger hadden de stadsdeelraden veel meer macht’