Home Overzicht Verontruste bewoners Reinwardtstraat in protest tegen verkoop sociale huurwoning

Verontruste bewoners Reinwardtstraat in protest tegen verkoop sociale huurwoning

0

Bezorgde bewoners in de Dapperbuurt protesteerden zaterdag tegen de verkoop van een sociale huurwoning in de Reinwardtstraat. Woningcorporaties deden daar de afgelopen jaren zoveel huizen van de hand dat het leek of ze uitverkoop hielden. De bewoners vrezen op termijn nergens meer in de stad te kunnen wonen.

Het protest in de Reinwardtstraat komt niet uit de lucht vallen. Steeds vaker komen bewoners in verzet tegen het verkopen of slopen van woningen. Dat gaat ten koste van de markt voor sociale huurwoningen, terwijl daar de woningnood het hoogst is. Onlangs slaagden bewoners van Tuinwijck bij het Muiderpoortstation erin hun huizen te redden van de sloophamer. Als dat niet was gebeurd, zou het aantal sociale woningen daar aanzienlijk omlaag zijn gegaan.

Momenteel is 20 procent van de nieuw gebouwde huizen in Amsterdam bedoeld voor de vrije markt, waar paradoxaal genoeg de leegstand van 4 naar 8 procent is gestegen. Dit komt deels door het vertrek van expats vanwege de coronacrisis, maar ook omdat de maximale huurprijs die nieuwe bewoners willen betalen is bereikt.

De gemeente heeft in februari maatregelen genomen om sociale huurwoningen veilig te stellen. De politieke steun voor dit plan was groot. Nieuwe eigenaren van koophuizen in Oost en elders in de stad mogen die in de toekomst pas verhuren na minimaal vier jaar zelf in het huis te hebben gewoond. Het gaat om woningen tot 512.000 euro, zo’n 60 procent van de Amsterdamse woonvoorraad. De regel wordt opgelegd om starters te beschermen. Die kunnen vaak niet op tegen biedingen van commerciële beleggers. Streven is het nieuwe beleid zo snel mogelijk in te voeren.

Ook bij de verkiezingen in maart staat de situatie op de Amsterdamse woningmarkt hoog op de agenda.

Check niettekoop.org