Verzamelen begint vaak op jonge leeftijd. Iedereen spaart wel een tijdje knikkers, knuffels of speelgoedautootjes, maar dat gaat over. De verzamelaars die in het boek Amsterdam verzamelt aan het woord komen zijn een stap verder gegaan. Ansje Visser brengt in het boek de passie voor verzamelen over het voetlicht.
Als verzamelen een verslaving wordt, heet het hoarden. Veel mensen hamsterden toiletpapier aan het begin van de corona uitbraak. Die vormen van verzamelen komen niet ter sprake in het boek. Wel van de jacht op dat ene stukje dat je nog mist, van het plezier dat verzamelen geeft.
De verzamelingen zijn gevarieerd: Japanse poppen, grammofoonplaten, wassen reliëfs, vlaggen van landen, mattenkloppers; allerlei verzamelingen passeren de revue. De aanleiding voor het verzamelen is vaak toevallig, een cadeautje op een verjaardag of een bepaalde passie voor een muziekstijl.
Sinds zijn achtste verzamelt Ron singletjes. ‘Naast diverse jukeboxen vind je overal in huis Amerikaanse objecten. In de woonkamer staat een benzinepomp en een vitrinekast met oldtimer auto’s en blikken speelgoed, in de slaapkamer 3500 singles, radio’s en bakelieten voorwerpen, en in de keuken een coca cola-verzameling.’
De verzamelaars geven aan dat ze gelukkig worden van het verzamelen: kijken naar hun spullen, de sport om voor een prikkie een nieuw item op de kop te kunnen tikken, je verzameling zien groeien.
Een grote verzameling heeft ook zo zijn nadelen. Ruimte is voor sommige verzamelaars wel een item. ‘Mijn vrouw vindt het soms wel te veel worden met de spullen. Zij houdt van een rustig huis. Als ik alleen zou zijn, zou ik nog wel meer verzamelen.’ En het afstoffen van de verzameling poppen en autootjes is nogal een corvee.
Ansje Visser | Amsterdam verzamelt, bijzondere verzamelingen en levensverhalen van 11 Amsterdammers (Boekscout, 2021) is hier te koop.