Dit weekend is de Victoria waterlelie weer uitgeplant in de buitenvijver van de Hortus. De waterplant is beroemd om zijn enorme bladeren van soms anderhalf meter doorsnee én vanwege de nachtelijk bloei waarvoor de Hortus haar poorten soms ’s avonds opent.

Het planten van de Victoria waterlelie in de buitenvijver is ieder jaar een bijzonder moment. Het hortusteam kweekt de plant vanuit zaad zelf op in het kweekhuis. Het zaad komt van de Longwood Gardens in Pennsylvania in de Verenigde Staten binnen een uitwisselingsprogramma van botanische tuinen. Deze tuin heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het kweken van Victoria’s en met name het produceren van zaad.

De komende tijd zullen de bladeren van de Victoria cruziana hard gaan groeien en soms bereiken ze een omvang van anderhalve meter doorsnee. Daarna gaat de plant bloeien en verschijnen de beroemde witte waterlelie bloemen die alleen ´s avonds en slechts twee nachten bloeien.

De Hortus is de enige tuin in Nederland die de tropische waterlelie in een buitenvijver toont. Het water moet voor de plant daarom wel verwarmd zijn. De Hortus kan zelf het water volledig duurzaam verwarmen dankzij de koppeling van de warmte koude installaties van de Hermitage en de Hortus. De overtollige warmte van de Hermitage wordt gebruikt om de kassen en de Victoriavijver van de Hortus te verwarmen. De Hortus stuurt koude terug zodat de Hermitage daarmee kan koelen.

Door de versoepelende maatregelen mag de Hortus binnenkort weer open. De sluiting van de tuin heeft een enorm impact op de organisatie die de afgelopen weken alle zeilen moest bijzetten om te zorgen voor haar collectie en medewerkers. De Stichting Hortus Amsterdam is voor 85 procent van haar inkomsten afhankelijk van bezoekers en het voorjaar is het hoogseizoen voor de tuin.

Op dit moment werkt het team hard aan de voorbereidingen voor een veilige en werkbare openstelling. Zoals het er nu naar uitziet, opent de Hortus uiterlijk op 1 juni weer haar deuren. Zodat de bezoekers ook deze zomer kunnen genieten van de Victoria waterlelie en misschien een sprookjesachtige avondbloei.

Check www.dehortus.nl