De stadsdeelcommissie Oost hoopt dat de coronacrisis aanleiding is om de komst van de biomassacentrale in Diemen opnieuw te overwegen. Vooralsnog vraagt de commissie de gemeenteraad om geen buurten in Oost aan te sluiten op de warmtenetten die worden beleverd door de toekomstige centrale van Vattenfall in Diemen.
De discussie over biomassacentrales is nog volop aan de gang. Volgens commissielid Bas van Vliet (Méérbelangen) is het betrekken van warmte uit een hout gestookte centrale niet in het belang van het milieu en van de gezondheid van de omwonenden. ‘De plannen leidden bij omwonenden tot onrust. Het bestaande IJburg maar ook de nieuw te bouwen wijken IJburg 2 en de Krijgsman in Muiden en Leeuwenveld in Weesp liggen alle min of meer onder de rook van de nieuwe centrale. Dit zijn of worden allen dichtbevolkte en kinderrijke buurten.’
‘De plannen leidden bij omwonenden tot onrust’
Al eerder heeft de stadsdeelcommissie inclusief de bestuurders bezwaar gemaakt tegen de komst van zo’n centrale in Diemen. Nu laat de commissie bijna unaniem aan de gemeenteraad weten tegen de komst van de biomassacentrale te zijn. Alleen GroenLinks behoort niet tot de indieners van het advies.
Voor de stadsdeelcommissie is het een belangrijk argument dat de afnemers, dat zijn de bewoners, van stadswarmte straks geen echte keuze hebben om via hun consumentengedrag de producent tot ander gedrag te dwingen. ‘Door een besluit van de gemeenteraad kunnen zij hun warmte niet van een andere leverancier uit een andere bron betrekken. Dit gebrek aan keuze is ook aan de orde gekomen in een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam over het warmtenet in de Sluisbuurt.’
Inmiddels heeft Vattenfall voor de bouw van de centrale de benodigde omgevingsvergunning en Wet Natuurbescherming-vergunning verkregen. Daarmee zijn er geen formele beletselen meer voor Vattenfall om tot de bouw over te gaan. Bij de overwegingen van Vattenfall om van die vergunningen daadwerkelijk gebruik te maken zal ongetwijfeld meespelen hoeveel huishoudens daadwerkelijk de uit hout gestookte warmte gaan benutten.
Een besluit van de gemeente Amsterdam om geen warmtenet aan te leggen dat de warmte betrekt van een biomassacentrale in Diemen, zou kunnen leiden tot een heroverweging van het besluit tot bouw van de centrale, hoopt Bas van Vliet. ‘Er is nog niet te zeggen hoe en in welke mate het beleid naar aanleiding van de corona-crisis heroverwegen zal moeten worden. Het niet meer gebruiken van warmte uit biomassa kan daar onderdeel van zijn, zeker omdat geen enkel milieubelang gediend is met warmte uiteen met hout gestookte centrale.’
Biomassa, de waanzin ten top. Bomen kappen in de rest van de wereld, verschepen naar Amsterdam en de fik erin. “Alleen GroenLinks behoort niet tot de indieners van het advies”…….het moet toch niet gekker worden met die Groene Khmerers. Wie is er nou gek hier?? De burgers van Amsterdam hebben onder de Groene Khmer helemaal niets meer te vertellen. Hoogste tijd voor verkiezingen, wie wil dat stelletje geiten wollen sokken nog in de stad????
Ik sprak laatst iemand die in de Hemwegcentrale werkt (de gasgestookte). Vattefalls wil die biomassacentrale eigenlijk niet bouwen, doen dat alleen omdat ze er zoveel subsidie voor krijgen (ons geld) dat ze geen nee kunnen zeggen. Mijn advies, iedereen die klant is bij Vattenffalls nu naar een andere energieleverancier overstappen en de reden ervoor duidelijk vermelden. ALlen als de biomassa cezntraele er niet komt zullen we het heroverwegen. Stem met je portemonnee !
Verder, een moratorium op de sloop van de kolencentrale is nodig, zodat deze opnieuw in gebruik kan worden genomen wanneer deze onzin aan het licht is gekomen. Kijk vooral Planet of the Humans op youtube (kanaal van Michael Moore). Zelfs als de helft waar is, zitten we middenin de grootste zwendel operatie van de geschiedenis!
Sorry voor de spelfouten, schreef het op een tablet 😉
Subsidie is niet alleen voor Vattenfall er gaat 15 miljard naar biomassa centrales voor dit bedrag kun je meerdere kerncentrales neerzetten.
Het probleem is dat biomassa op papier geen CO2 uitstoot.