Home Overzicht Vier nominaties uit Oost voor Amsterdamse nieuwbouwprijs

Vier nominaties uit Oost voor Amsterdamse nieuwbouwprijs

0

Vier projecten uit Oost zijn genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Aan de prijsvraag namen vijftig nieuwbouwprojecten deel. Na een eerste ronde bleven tien projecten over. Vier daarvan staan in Oost. Tot 18 juni kan je stemmen.

In de sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland staat de Coubertin, een complex van 89 huurappartementen voor de middeninkomens. Zes losse gebouwen bieden gevarieerde twee-, drie- en vierkamer appartementen en een half verdiepte parkeergarage. Bijna 20 procent van het aanbod is toegewezen aan mensen die werken in de zorg- en welzijnssector. Het complex is gebouwd door Leeuwenkamp architecten.

Rappange en Partners Architecten bouwden in de Eerste Oosterparkstraat zestien nieuwbouwpanden met winkels op de begane grond. De buurt had behoefte aan een publiekstrekker, maar geen behoefte aan sloop. De oude panden waren te laag, te klein en te smal. De nieuwe panden zijn, met soms een extra verdieping, op een historisch verantwoorde manier gebouwd. Gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen ornamenten zijn tijdens de sloop gedemonteerd voor hergebruik. In het complex zijn 39 sociale huurwoningen gerealiseerd.

De Steltloper is een bijzondere woontoren aan de Ertskade in het Oostelijk Havengebied. De toren wijkt af van de gewone bebouwing op Sporenburg. Op de begane grond is een ontmoetingsruimte en een café voor de bewoners ingericht. Het gebouw is boven land opgetild op slanke kolommen, in het water steunt de toren op schuine kolommen. Het zicht langs de kade in de richting van het centrum van de stad is zo behouden gebleven. De 126 huurappartementen zijn gerealiseerd door DAM & Partners Architecten.

CPO Sciencepark is een woonblok voor zestien huishoudens. In samenwerking met Atelier van Wengerden heeft een groep bewoners op basis van CPO, collectief particulier opdrachtgeverschap, het pand gerealiseerd. Er waren talloze uitdagingen: het gebied ligt aan een dijk, in een omgeving waar veel hoogbouw is. Eind 2019 is het pand opgeleverd. Het heeft inmiddels de belangrijkste prijs voor woningbouwprojecten in Amsterdam, de Zuiderkerkprijs 2019 gewonnen. In overeenstemming met de namen van gebouwen in de buurt werd het gebouw Chios gedoopt.

De andere genomineerde projecten zijn:
De Vrije Kade Fase 2 in Buiksloterham door Heren 5 Architecten;
Change=II door OZ in Zuidoost;
CPO De Hallen in West door Ramon Scharff;
Pontsteiger in de Houthaven door Arons en Gelauff architecten;
CPO Urban Garden in Nieuw–West door Global Architects;
De Spreeuwen in de Houthaven door Stefanova Architecten.

Iedereen kan tot 18 juni zijn stem uitbrengen op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs.