Opnieuw maken tien gebouwen en projecten kans op het winnen van de Amsterdamse Architectuurprijs in mei. Dit jaar reikt Arcam de AAP voor de vijftiende keer uit. Onder de tien genomineerden zijn er maar liefst vier uit Oost.
De genomineerde gebouwen uit Oost zijn stuk voor stuk bijzonder. In de eerste plaats natuurlijk het Namenmonument aan de Weesperstraat. Maar ook de Harbour Club op het Cruquiuseiland is een project dat op verrassende wijze is gerealiseerd. Haut in het Amstelkwartier is een veelbesproken gebouw, waarvan wordt geclaimd dat het van hout is, maar dat is gedeeltelijk waar. Tenslotte staat Finish, een woontoren in de sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland in de lijst van genomineerden.
De AAP 2022 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan de architect én opdrachtgever van het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren. De feestelijke uitreiking van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs vindt plaats op donderdag 19 mei.
Genomineerd | De Harbour Club aan de Cruquiusweg is een project van LEVS architecten en Amvest.
The Harbour Club is sinds 2012 gevestigd in de oude wijnterminal aan de Cruquiusweg. De meer dan honderd jaar oude terminal is gecombineerd met een woongebouw boven op een nieuw, werkelijk oogstrelend theater. Aan de achterzijde bevinden zich het terras en de jachthaven, met aansluiting op de openbare promenade.
Genomineerd | HAUT Amsterdam op de Ouderkerkerdijk is een project van Team V Architectuur, Lingotto, Arup, JP van Eesteren
Haut van Team V Architectuur beroept zich erop de eerste houten woontoren van Nederland te zijn. Helemaal waar is dat niet want de kern (liftschachten en natte ruimtes) is van beton. De look van hout komt vooral door de plafonds boven de balkons en de wellness op de begane grond.
Genomineerd | De Finish in de Eef Kamerbeekstraat in de sportheldenbuurt van het Zeeburgereilnd is een project van WE Architecten en de Alliantie.
Opvallende balkons en een getrapte opbouw maken het tot een gebouw van deze tijd. Niet uitzonderlijk, dat dan weer wel. Het gebouw huisvest 56 sociale huurappartementen, een apotheek, een huisartsenpraktijk, fysiotherapie en een warmteoverslagstation.
Genomineerd | Het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat is een project van Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt, Nederlands Auschwitz Comité.
Het Namenmonument is er niet zonder slag of stoot gekomen. Er was discussie over de locatie, over het ontwerp en over de noodzaak. Nu het er staat, zijn vriend en vijand het erover eens: dit is het meer dan gepaste eerbetoon aan de Joodse
slachtoffers van de Holocaust. Elk slachtoffer heeft een naam gekregen op een speciaal gefabriceerde steen in een zigzagvormig labyrint waar gekantelde spiegels boven hangen. Hoezeer het monument in een behoefte voorziet, bewijst de belangstelling van nabestaanden.