Home Overzicht VOC-schip Amsterdam keert terug naar steiger Scheepvaartmuseum

VOC-schip Amsterdam keert terug naar steiger Scheepvaartmuseum

0
Het VOC-schip ligt klaar voor terugkeer.

Na zeven maanden groot onderhoud keert VOC-schip Amsterdam op 16 april terug naar de vast plek aan de museumsteiger. De replica van een Oost-Indiëvaarder die al sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum ligt is opgekalefaterd en is zodra het museum weer is geopend is voor publiek, toegankelijk voor bezoekers.

Het opkalfateren van VOC-schip Amsterdam was een gigantische klus. Door de museumsluiting vanwege COVID-19 kon Het Scheepvaartmuseum meer tijd uittrekken om het groot onderhoud nog grondiger uit te voeren. In totaal werkten er ruim vijftig man aan het schip, waaronder een timmer- en breeuwploeg, schilders, tuigers, mastenmakers, aannemers en dokmedewerkers.

Zware klus, met de hand uitgevoerd

In de afgelopen maanden is er veel onderhoud verricht. Het onderwaterschip is waterdicht gemaakt door middel van een eeuwenoude techniek, het breeuwen. De oude naden van het schip zijn gevuld met 500 kilo henneptouw en is afgewerkt met een alternatief teerproduct. Een zware, langdurige klus die volledig met de hand is gedaan. Ook zijn slechte houtdelen vervangen en is het schip voorzien van een nieuwe laag verf. Daarnaast zijn de drie gehele masten, de stengen en de ra’s van het schip vernieuwd. Het schip kan er weer jaren tegenaan.

VOC-schip Amsterdam: welke vragen roept het op?

Vanwege de sterke verbintenis met de geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), is het schip een belangrijk onderdeel van de publieksprogrammering en educatieprogramma’s van Het Scheepvaartmuseum. Met de terugkeer van het schip geeft het museum het startschot voor het ophalen van vragen bij publiek en partners die leven rondom de VOC-geschiedenis, zoals: waren er tot slaaf gemaakten aan boord van de Amsterdam? Zijn er ook verhalen over migranten aan boord? Is er informatie over de bouw van deze replica? Was dit vroeger een piratenschip? Deze vragen neemt het museum als vertrekpunt voor het creëren van nieuwe verhaallijnen aan boord van het schip. Een onderdeel hiervan is de VOC Data Experience. Deze experience sluit naadloos aan bij de ambities om nieuwe perspectieven te bieden op de geschiedenis van de VOC.