Home Overzicht Voederverbod van dieren moet overlast ratten bestrijden

Voederverbod van dieren moet overlast ratten bestrijden

0

De overlast van ratten is in Amsterdam een groot probleem. Om die terug te dringen geldt sinds begin dit jaar in heel Amsterdam een algemeen voederverbod om op straat, in plantsoenen en in parken dieren te voeren. Een van de oorzaken is het voeren van eenden, duiven en andere vogels. Want ratten eten ook van het voer mee. In de Transvaalbuurt en in de Indische Buurt is de overlast groot.

De rat is het dier in de stad dat de mens het meest confronteert met het eigen gedrag. je kunt dus veel zelf doen om het aantal ratten in je buurt en bij je woning te verminderen. De gemeente adviseert etensresten in de afvalbak te gooien en niet op straat. Afval in een afsluitbare bak te doen en  vuilniszakken meteen weg te gooien in de afvalcontainer. Houd ook je tuin of balkon schoon en opgeruimd. Dat helpt tegen overlast. Ratten hebben dan geen plek om te eten, te schuilen of een nest te maken.

Om de overlast van ratten aan te pakken plaatste de gemeente de afgelopen tijd op verschillende plaatsen broodkliko’s om het weggooien van oud brood tegen te gaan. Ook verwijderde de gemeente nesten van ratten. Struiken en bosjes werden gesnoeid om te voorkomen dat ratten zich daarin kunnen verschuilen. Woningcorporaties vervingen kapotte gevelroosters zodat ratten niet meer in de spouwmuren kunnen nestelen.

Al die maatregelen hebben geholpen, maar ze leidden nog niet tot voldoende resultaat. Steeds breken er nieuwe ‘brandhaarden’ van rattenoverlast uit. Ratten planten zich razendsnel voort. Daarom is het van belang snel te handelen bij meldingen van rattenoverlast en nesten op te sporen en te verwijderen.