Home Overzicht Amsterdam Bay Area wordt nieuwe buur van IJburg

Amsterdam Bay Area wordt nieuwe buur van IJburg

0

De plannen Amsterdam-Oost en Almere met elkaar te verbinden zijn een stap dichterbij. In Almere Pampus, het meest westelijke deel van Flevoland, komen 75.000 woningen. De toekomstige wijk is vernoemd naar het voor de kust van Muiden en Flevoland gelegen forteilandje Pampus. Het wordt deel van de ‘Amsterdam Bay Area’ tussen IJburg, Amsterdam-Oost, Diemen en Almere. Aanvankelijk heette dit gebied aan het water Dubbelstad.

Een rapport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beschrijft Almere Pampus als een wijk met mogelijkheden voor een recreatief en nautisch profiel. Planologen noemen de Amsterdam Bay Area een mogelijk voorbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling door het gebied circulair, klimaatadaptief, natuurinclusief en energieneutraal in te richten. Rond de stations komen hoge flats, verder daarvandaan compacte eengezinswoningen.

Als de huizen in Almere Pampus zijn opgeleverd zal de drukte op de nu al overbelaste A6 drastisch toenemen. Om die te ontlasten zijn er plannen voor een metroverbinding met IJburg, Oost en de rest van de stad.

De bouw van Almere-Pampus heeft ingrijpende gevolgen voor het natuurlijke landschap ten Oosten van IJburg. Sommige inwoners van Flevoland begrijpen het bestemmingsplan dat de woningnood moet tegengaan. De wachttijd voor een woning in Almere is opgelopen tot tien jaar. Volwassenen van rond de dertig wonen daardoor nog steeds bij hun ouders. Anderen vinden de plannen een druppel op een gloeiende plaat die steeds meer oververhit raakt zolang het bedrijfsleven zich in Amsterdam centreert en niet spreidt.

Lees ook
→ College Almere heeft liever een metroverbinding met IJburg dan een autoweg
→ Roep om doortrekken metroverbinding Almere naar Haarlem
→ Door woningbouw Almere lijkt metro naar IJburg mogelijk