Home Overzicht Vogelen

Vogelen

0

Ik ben vogelaar geworden. Niet zo’n vogelaar met telescoop en ingewikkelde camera, dat laat ik graag aan anderen over. Nee, het gaat mij alleen om het genieten van de vele vogeltjes die Amsterdam rijk blijkt te zijn.

Toen de stad stil viel was buitenshuis niet veel anders te doen dan met een thermoskan thee of koffie aan de waterkant of in een park te zitten. Ik zag de natuur tot leven komen en hoorde de vogels naar hartenlust zingen alsof er niets aan de hand was. Het gaf troost.

En na een excursie naar de Marker Wadden, waar zelfs de zeearend zich even liet zien, was ik om. Ik ging op zoek op internet en er bleek een heuse vogelwerkgroep Amsterdam te bestaan. Ik werd gelijk lid.

Mijn eerste excursie was naar de Lutkemeerpolder, koud, nat en heel mistig, geen vogel te bekennen. Na afloop verzuchtte ik teleurgesteld dat ik alleen maar eenden had gezien. Ik kreeg een strenge blik van een ervaren vogelaar en de mededeling ‘Eenden zijn ook mooi’. Het werd mijn eerste wijze les. Nu ik de krakeend, de kuifeend, de bergeend en de krooneend heb kunnen bewonderen, zal ik nooit meer zo’n domme opmerking maken.

Inmiddels heb ik ook geleerd hoe en waar ik moet kijken, een wuivende rietstengel zou op de aanwezigheid van een rietzanger of een baardmannetje kunnen wijzen. Een winterkoninkje is er het hele jaar door en ik weet nu eindelijk ook het verschil tussen een boomkruiper en een boomklever.

Er is een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan.