Home IJopener The Photo Factory viert Zilveren jubileum

The Photo Factory viert Zilveren jubileum

0
Marcella en Sander in de winkel in de C. van Eesterenlaan.

Vijfentwintig jaar geleden besloot Sander zijn opleiding aan de pabo in te ruilen voor fotozaak The Photo Factory in de Javastraat. Het was een moeilijke keuze, óf doorgaan met zijn opleiding, óf een totaal nieuwe richting. Hij was 27 jaar en koos voor het laatste, waar hij geen spijt van kreeg.

Lida Geers | Foto’s Allart Blaauboer en The Photo Factory

Sander komt uit een fotografenfamilie. Zijn vader is zó bekend dat er op IJburg een hof naar hem vernoemd is: het Kees Schererhof. Hoe eervol is dat? Zijn moeder Mariska was natuurfotografe. Sander is niet in de voetsporen van zijn ouders getreden, maar door zijn ouders weet hij wel veel van fotografie. ‘Vanaf 10 jaar mocht ik met mijn vader af en toe mee de donkere kamer in. Hier leerde ik hoe je negatieven en dia’s beoordeelt. Ik zag mijn vader de foto’s afdrukken, selecteren en aantekeningen maken hoe je met contrast, kleur, kader en licht/donker het verhaal van de foto kunt versterken. Daarmee leer je als kind hoe je foto’s beoordeelt en snel beslissingen daarin neemt.’

De eigenaar van Vic’s Foto in de Zeilstraat zocht iemand die hem in de winkel wilde helpen. De zoon van de eigenaar was een vriend van zijn toenmalige partner en zij dachten dat hij genoeg van fotografie wist voor die baan. En dat was ook zo. Het is een jaar in de Zeilstraat en in de winkel in de Javastraat geworden. We hebben het over analoge fotografie, compleet met donkere kamer en vakafdrukken, zwart-wit op bijvoorbeeld barietpapier. Vanaf het begin dat hij met de fotografie begon heeft Sander als doel: hoe lever ik een zo mooi mogelijk product af.

The Photo Factory in de Javastraat.

Pabo of ondernemer
Toen Sander 27 was, vroeg de eigenaar van Vic’s Foto of hij de winkel in de Javastraat wilde overnemen en voor zichzelf beginnen. Daar heeft hij wel flink over moeten piekeren. De balans tussen leraar worden of ondernemer sloeg uiteindelijk door naar het ondernemerschap. In plaats van de pabo werd het het middenstandsdiploma. In de Javastraat was het voornamelijk films ontwikkelen en afdrukken. Dat ging met een minilab, toen nog zonder de digitale controle vooraf op het scherm zoals nu. ‘Wij hadden wel wat lijsten in de winkel, maar dat waren kant-en-klaar lijsten.’ Een ander onderdeel van de winkel was het maken van pasfoto’s. Eind 2008, na dertien jaar Javastraat, verhuisde The Photo Factory naar de C. van Eesterenlaan.

Om een bredere basis met meer diversiteit te maken, is er een filiaal in de Amsterdamse Poort bijgekomen, gerund door zijn vrouw Marcelle. Er kwam een flinke kink in de kabel toen stadsdeel Zuidoost in de publieke ruimte van het stadsdeelkantoor een pasfotocabine plaatste, net als eerder in Oost. Dat zorgde voor een halvering van de omzet van veel fotozaken. ‘Ik weet zeker dat hierdoor veel fotozaken zijn omgevallen; van de zes in dit deel van Oost ben ik als enige overgebleven’, stelt Sander. De fotozaak in de Amsterdamse Poort werd opgeheven en in 2016 kwam Marcelle naar de van Eesterenlaan.

Bijzondere winkel
Sander heeft de zaak een bredere basis gegeven. ‘Er kwam een werkplaats met onder andere het fotolab en filmontwikkeling; we zijn een van de laatsten in Amsterdam die nog zelf films ontwikkelen en afdrukken. Naast het afdrukken van foto’s en het bewerken van vakfoto’s specialiseerde hij zich ook in het inlijsten. Het begon met de lijsten, daarna het maken van passe-partouts en tot slot kwam ook het glassnijden erbij. ‘Voor glassnijden heb ik een aparte cursus gevolgd, dat is een lastige om goed onder de knie te krijgen. Het leuke aan inlijsten is het adviseren en meedenken met klanten. Als het dan ook uitpakt zoals de klant het in gedachte heeft, dan is dat een kroon op mijn werk.’

Trots laat Sander een afbeelding zien van een ingelijste roos. ‘Kijk, de opdracht was dat hij niet vastgelijmd mocht worden en ook zijn vorm moest behouden blijven, dus niet platgedrukt worden. Dat leverde heel wat denkwerk op, maar het is gelukt en heel mooi geworden.’ Voor Sander en zijn vrouw zijn naast inlijsten ook de bedrukte cadeaus zoals bekers en shirts een leuk onderdeel van de winkel. ‘Mensen komen met een bepaald idee of soms zonder, dan ga je samen een beetje brainstormen en er komt altijd wel een oplossing voor een leuk cadeau. Dat is ook met de bedrukte T-shirts; alles wordt in eigen beheer bedrukt.’ Je kunt dus wel stellen dat de The Photo Factory een heel veelzijdig bedrijf is waar je voor heel veel zaken terecht kunt.

www.thephotofactory.n