Vlakbij de Zuidas verrijst op de Ringweg A10 voor één dag een bos van 750 grote bomen en 7.500 kleine exemplaren op de snelweg. En dat alles ter ere van het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Daarna razen de auto’s weer over het asfalt.
Met dit initiatief willen landschapskunstenaar Bruno Doedens en Stichting De Gezonde Stad aandacht vragen voor het belang van bomen in de stad en laten zien wat groen met mensen doet. Alle bomen krijgen na het event een vaste plek in en rond Amsterdam. Zo groeit het Verjaardagbos door, ook na het jubileumjaar.
Alleen met toegangsbewijs
Overdag valt in het 500 meter lange bos van alles te beleven onder begeleiding van Pakhuis de Zwijger en Natuurhub Amsterdam. Zo kun je, als je een toegangsbewijs hebt kunnen bemachtigen, op Robin Wood Expeditie, luisteren naar mythische bosverhalen, nestkasten versieren en winnen, genieten van een koor en met een ‘boswachter’ op pad. Het bos biedt, midden in het feestgedruis, rust maar is ook een plek van ontmoeting en inspiratie.
Bos in de stad
Het Verjaardagbos is ontworpen door landschapskunstenaar Bruno Doedens, bekend van het wandelende bos (BOSK) in Leeuwarden. Bruno kiest voor radicale verbeelding als krachtig statement voor vergroening. ‘Mensen kunnen zich bijna niet voorstellen dat je een bos in de stad zet, totdat je dat gewoon doet. Dan vragen ze zich af: hoe gaan wij eigenlijk met de natuur om? En hoe afhankelijk zijn we van bomen? Er ontstaat een soort begrip: natuur in de stad, het kan echt.’
Bomen met toekomst
De 750 grote bomen, een geschenk aan de stad van veertien ondernemers, krijgen in het najaar een plek in lege boomspiegels verspreid door de hele stad. Stichting De Gezonde Stad deelt de helft van de kleine bomen in november uit aan Amsterdammers, samen met 750 vogelhuisjes die als cadeau worden aangeboden door de familiestichting van Van Eeghen. De andere helft van de kleine bomen wordt door stichting Trees for All en De Groene Stelling geplant in de omgeving van Amsterdam. Dit sluit aan bij hun ambitie om de komende jaren 75.000 extra bomen te planten in de Metropoolregio Amsterdam.
‘Deze brede betrokkenheid laat zien hoezeer het belang van een groene morgen wordt omarmd’, zegt Hannah Hendrikx, directeur van Stichting De Gezonde Stad. ‘We hopen dat het Verjaardagbos inspireert om niet alleen te praten en te dromen over een groene stad, maar die ook samen met gemeenten, bedrijven en bewoners werkelijkheid te maken. Zodat wij én toekomstige generaties kunnen genieten van het groen om ons heen.’