De geur van houtskool, gulle porties gekruide gerechten en dampende pannetjes stoofvlees. Yemen Restaurant laat in Oost de Jemenitische keuken schitteren, eerst in de Javastraat, en sinds anderhalf jaar ook aan de Oranje-Vrijstaatkade in Oostpoort. ‘In Nederland is deze keuken misschien nog onbekend, maar in het Midden-Oosten kent iedereen het,’ zegt Hamza, zoon van de eigenaar. In 2019 startte de familie het eerste restaurant, vorig jaar volgde het tweede filiaal in Oost.

Wie langskomt, stapt binnen in een warme ruimte met tafels vol geurige gerechten. ‘Soms komen gasten toevallig langs’, vertelt Hamza. ‘En dan zijn ze zó positief verrast dat ze de volgende week weer terugkomen.’

‘De kaart leest als een reis door Jemen’, zegt Maarten, die met zijn vriend Michal hier voor het eerst eet. Als voorgerecht bestellen ze huisgemaakte hummusbaba ghanoush en een frisse mix salade. Alles komt op tafel met versgebakken mulawah, bestrooid met zwarte komijn en nog heet uit de oven.

Hamza noemt de populairste hoofdgerechten. De mandi lam, langzaam gegaard in een ondergrondse oven, vormt een van de toppers. De madfoon kip, zijn persoonlijke favoriet, krijgt zijn karakter door het garen op houtskool, ingepakt in folie. De fahsah – rundvlees in een kruidige stoof met schuimige hilba van fenegriek – sist en borrelt in een gloeiend hete schaal.

Michal en Maarten eten verder samen met hun vrienden. Na de dips met brood, nemen ze daarna mandi lammadfoon kiptanoor fish en natuurlijk fahsah. ‘Het is zó ontzettend lekker,’ zegt hij, terwijl hij nog een slok lemon mint neemt, fris, zoet en kruidig tegelijk. De avond eindigt met een verrassing: arykah malaki, een nagerecht met room, noten en een gesmolten kaas. ‘Verrukkelijk’, zegt een van zijn vrienden.

Bij Yemen Restaurant geen opsmuk, geen liflafjes. Maar diepe smaken, royale borden en een keuken die in Oost steeds bekender raakt. Elke dag van 13.00 tot 23.00 staan de deuren open.
Yemen Restaurant, Javastraat 28 en Oranje-Vrijstaatkade 66