Home Dwars nieuws Vrijwilliger in Café Roosenburgh

Vrijwilliger in Café Roosenburgh

0

Jan van Houten (61) is vrijwilliger in Café Roosenburgh. Twee jaar geleden belandt Jan via Vrijwilligers Centrale Amsterdam in het museumcafé van Tot Zover op de Nieuwe Ooster. De mooiste plek van Amsterdam.

Nettie Sterrenburg  | Foto VCA Media Mark Rammers

Samen met collega-vrijwilligers ontvangt Jan bezoekers van de begraafplaats, museumbezoekers, uitvaartgasten, toeristen en wandelaars voor een kop koffie en soms een praatje. Daarnaast geeft hij rondleidingen over de begraafplaats en leert studenten over graven en begraven.

Jan: ‘Het is hier zo mooi en rustgevend, mensen komen hier graag. Zeker als de zon schijnt is dit café heerlijk om te zijn. We schenken koffie en maken een tosti en een praatje. Dat kan gaan over de dood, afscheid of verdriet maar er wordt hier ook veel gelachen. Het museum gaat over leven en dood. Ik was daar zelf nooit zo mee bezig totdat mijn vrouw overleed. Ik ben het leven meer gaan waarderen. Ik ben hier met plezier. Samen met collega’s zorgen we voor een prettig café waar het goed toeven is, de koffie heet en de gesprekjes troostend of heel gewoon. De dood kan je heel erg laten voelen dat je leeft.’

Invulling geven
‘Sinds kort geef ik rondleidingen over de begraafplaats aan studenten van Verpleegkunde-opleidingen, theologie- of filosofiestudenten of mensen die helpen in de zorg. We bezoeken de graven en leren over de verschillen in begraven en graven. We praten met elkaar over de dood en hoe dat straks onderdeel gaat uitmaken van hun vak. Het museum geeft lezingen, boekbesprekingen en interessante bijeenkomsten rondom de dood. Als ik het café draai pik ik daar veel van mee dat mij weer helpt om invulling te geven aan de rondleidingen. We benaderen de dood hier serieus en luchtig.’

Ook aan de slag in café Roosenburgh of Museum Tot Zover? Kom langs in ons café op 8 april tussen 11.00 en 14.00 uur, dan serveren we je een (gratis) kop koffie of thee en vertellen alles over het vrijwilligerswerk dat je bij ons kunt doen. Kruislaan 124. Of bel 020 694 0482 www.totzover.nl.

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam www.vacaturebank.vca.nu. Of bel voor een persoonlijk gesprek in Oost: 06 3832 6317.