Home Nieuws uit Artis ‘Vuurkleurige kat’ voor het eerst buiten in Artis

‘Vuurkleurige kat’ voor het eerst buiten in Artis

0
Moeder draagt kleine pandajong in Artis. Foto Artis, Ronald van Weeren.

Gistermiddag is de pasgeboren kleine panda in Artis voor het eerst gezien in het buitenverblijf. De moeder droeg haar jong aan het nekvel door het verblijf zodat het jong al aan de omgeving gewend is. Het jong, een vrouwtje, werd negen weken geleden geboren, maar zat tot nu in het nest.

Het is voor het eerst sinds vijf jaar dat er een kleine panda (Ailurus fulgens) is geboren in Artis. Hoewel de Latijnse naam ‘vuurkleurige kat’ betekent, is het jong nu nog rossig van kleur. In de aankomende maanden zal het jong de kenmerkende roodbruine vachtkleur en staartringen krijgen. Er leven nu drie kleine panda’s in Artis; vader, moeder en het jong.

Vanwege de bedreigde status van de kleine panda steunt Artis een natuurbehoudproject in Nepal waar met hulp van de lokale bevolking wordt geprobeerd het verdwijnen van het leefgebied van de kleine panda tegen te gaan.

Kleine panda’s leven voornamelijk in bomen. Wanneer ze uit een boom klimmen, doen ze dat op een onverwachte manier, namelijk met hun kop naar beneden. Door hun wollige vacht, grote staart en brede kop, hebben ze een schattige aanblik. Toch hebben ze scherpe klauwen en tanden: ze behoren namelijk tot de orde van roofdieren. Het is dan ook bijzonder dat naast fruit, insecten en eieren, hun dieet voor het grootste deel uit bamboe bestaat. Kleine panda’s maken niet vaak geluid, maar kunnen wel verschillende geluiden produceren. Het geluid dat de dieren in de paartijd maken, wordt twitteren genoemd. Kleine panda’s hebben een draagtijd van ongeveer vierenhalve maand, waarna ze één tot vier jongen werpen. Na 12 maanden zijn de jongen volgroeid en hebben ze een pluimstaart tot wel 50 cm lang.