Home Overzicht Waar blijven de mondkapjes?

Waar blijven de mondkapjes?

0

Zuid-Europese landen hebben er naast de coronacrisis een probleem bij. Gedumpte mondkapjes drijven in de  Middellandse Zee. Vanaf 1 juni zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. In andere openbare instellingen als ziekenhuizen is dit deels al het geval. Ondanks alle voorzorgmaatregelen hebben zowel het OLVG als het GVB vreemd genoeg geen aparte afvalbakken voor gebruikte mondkapjes.

 Lewis Daniels

Elmer(50) uit de Transvaalbuurt is er nog verbaasd over. Toen hij onlangs naar de huisarts ging met vermoeidheidsklachten en spierpijn verwees die hem door naar het OLVG voor een bloedafname. ‘Bij de ingang werden mij vragen gesteld. Omdat ik spierpijn had, moest ik uit voorzorg een mondkapje op. Begrijpelijk. Na de bloedafname meldde ik mij bij de uitgang om het mondkapje in te leveren. Tot mijn verbazing bleek daar geen inzamelpunt voor te zijn en werd mij verzocht het kapje in de vuilnisbak op straat weg te gooien. Dat staat nogal haaks op alle veiligheidsmaatregelen. Ik heb het kapje maar mee naar huis genomen en daar weggegooid.’

Een medewerker van het ziekenhuis die bezoekers opvangt en bepaalt of die een mondkapje moeten dragen, erkent dat het raar overkomt dat gebruikte mondkapjes niet worden ingenomen. Waarom dit zo is heeft ze geen verklaring voor. De persvoorlichtingsdienst heeft nog niet gereageerd.

Het GVB heeft aanvankelijk geen antwoord op de vraag waar passagiers gebruikte mondkapjes na het uitstappen uit het ov kunnen achterlaten. Een woordvoerder komt na navraag te hebben gedaan met de volgende reactie: ‘Mondkapjes behoren tot het restafval en dienen daarom bij het gewone afval gegooid te worden. Beter nog is om het mondkapje in een plastic zakje te doen en thuis bij het restafval te gooien.’ Een goed advies voor de reizigers. Of de medewerkers van de gemeentereiniging hiermee geholpen zijn is de vraag. Mensen die mondkapjes dragen, beschermen de omgeving en niet de gebruiker. Door het in- en uitademen zitten ze vol bacteriën als ze worden weggegooid. Mondkapjes zijn vanaf 1 juni ook op de ponten tussen het CS en Noord verplicht.