Niet alleen als de mussen van de daken vallen van de hitte is een ijsje lekker. Als je in de ijssalon moet kiezen uit al die lekkere smaken loopt het water je in de mond. Ook als het weer wat minder is. Een kuipje of een hoorntje gevuld met een of meer bolletjes ijs is bij de ene ijssalon nog lekkerder dan de andere. We zochten de beste ijssalons in Oost voor je op.

Onze zoektocht begint in de Indische Buurt.

De vaste stop voor de ware ijsliefhebber: IJs van Oost in de Javastraat 79. ’t Is er moeilijk kiezen uit de vele smaken. Proef bijvoorbeeld vanille-ijs. Dat is er hemels, heel rond en romig. En dan het vuurrode aardbeienijs. Het is lekker fris en ziet er uit als geplette aardbeien. Je kunt er geen genoeg van krijgen. Daarom hebben ze er de bollenkaart. Bij elk ijsje krijg je er een stempel. Is de kaart vol, dan is die een bol waard. Waardering 9+.


 

Het IJscuypje is niet meer weg te denken uit de stad. Je vindt ze overal, ook aan de Middenweg 79 in de Watergraafsmeer. IJsmaker Edwin de Koeijer begon in 2007 met zijn eigen ijsrecept een ijssalon in de Pijp, vlakbij de Albert Cuypmarkt. De naam IJscuypje is ook aan dit eerste winkeltje ontleend. Voor het ijs uit dit piepkleine ijswinkeltje reden Amsterdammers vanuit de hele de stad om. Nu is het IJscuypje alweer jaren te vinden aan de Middenweg waar je rustig op de bankjes voor de winkel kunt genieten van roomijs, yoghurtijs, sorbetijs en shakes in vele smaken. Met prachtig uitzicht over Park Frankendael.

Naast de vestiging van IJscuypje op de Middenweg heeft de ijsmaker winkels op de Pampuslaan 43 op IJburg, op het Javaplein 3 in de Indische Buurt, in de Wibautstraat 109H, in de Plantage Kerklaan 36 tegenover Artis en in Winkelcentrum Brazilië aan de Oostelijke Handelskade. Waardering 9.


 

Sinds 1957 verwent Het IJsboefje op het Beukenplein 5 je met ambachtelijk schepijs. Het ijs komt van de beroemde ijsmaker Monte Pelmo in de Jordaan. En dat is in ijswereld een topper. Hij maakt ambachtelijk Italiaans ijs met smaken als hazelnoot en pistache en sorbetijs. Bij het IJsboefje staan bovendien maar liefst 28 smaken milkshakes op het menu. Waardering 9.


 

Mamisso is de nieuwe ijskoning van Amsterdam en die vind je ook in Oost. Massimo Bertonasco maakt er naar eigen zeggen ijs van excellente kwaliteit, met Italiaans vakmanschap, passie en creativiteit. Van biologische melk van een lokale boerderij, pistacchio uit Bronte DOP, Venezolaanse single origin chocolade zonder conserveermiddelen en de biologische bourbon vanille uit Madagaskar zijn slechts enkele voorbeelden van de hoogwaardige ingrediënten. In de Pretoriusstraat 89 is een van de vier ijssalons waar je een van de beste gelato’s van de stad kunt proeven. Ook voor de ijsvitrine in de Pretoriusstraat kan het behoorlijk druk zijn. Maar het wachten is de moeite waard. Waardering 9+.


 

Het klink misschien wat opschepperig als de ijssalon IJskoud de beste heet. Of dat ook werkelijk zo is, kun je zelf ontdekken. Naast de vestiging in de Transvaalstraat 3, zijn er ook al ijswinkels Noord en Nieuw-West. IJsmeester Desmond is een vakidioot en kent Oost goed. Tien jaar werkte hij bij Hartog aan de Wibautstraat. Twee jaar geleden begon hij samen met vriendin Marijke IJskoud de beste. Het ijs wordt bereid met verse producten. In de Transvaalstraat is er keus veel smaken en ijstaarten, maar ook warme wafels, appeltaart en koffie. Op verzoek rijdt hij met een ijskar naar evenementen. Probeer eens een ijsje bij deze sympathieke ijssalon. Waardering 8+.