Home Overzicht ‘Derde tenue’ voetbaltenues van Ajax opgenomen in vaste collectie van Amsterdam Museum

‘Derde tenue’ voetbaltenues van Ajax opgenomen in vaste collectie van Amsterdam Museum

0

Vanaf donderdag 10 augustus is in het Amsterdam Museum het ‘derde tenue’ en de pre-match wear te zien die het Amsterdamse modemerk Daily Paper het afgelopen seizoen samen met adidas ontwierp voor Ajax. Het derde en de pre-match tenues worden onderdeel van Panorama Amsterdam, de vaste collectie in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

Het gaat om het derde tenue dat de unieke straatvoetbalcultuur van Amsterdam en haar gouden generatie viert. De pre-match tenues worden ook getoond. Rode draad in deze pre-match wear is de op Oost-Afrikaans kralenwerk geïnspireerde print in de Pan-Afrikaanse kleuren rood, zwart en groen, die de cultureel diverse identiteit van Amsterdam weerspiegelen.

‘Het derde tenue viert de unieke Amsterdamse straatvoetbalcultuur en accentueert hiermee de impact op de saamhorigheid en gemeenschap in de stad’, aldus Daily Paper. Het gouden shirt is voorzien van de meest prominente straatvoetbalvelden van Amsterdam. Het is een ode aan de plekken waar voor velen de liefde voor voetbal begon. Pleinen zoals het Balboaplein (waar spelers als Gerald Vanenburg en Frank Rijkaard leerden spelen), het Zaandammerplein en het Nigel de Jongplein (onlangs hernoemd naar Abdelhak Nouri) staan op het shirt. Ook verwijzingen als het wapen van Amsterdam, het stichtingsjaar 1275 en alternatieve namen voor Amsterdam als ‘Mokum’ en ‘Damsko’ maken de collectie tot een eerbetoon aan de stad.