Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

Tekststeen bij Julianaboom

Midden in het Oosterpark ligt naast een boom in het gras een tekststeen. De boom zou in september 1948 zou zijn geplant ter gelegenheid van de kroningfeesten voor Juliana der Nederlanden.

Op de steen staat ‘Deze Julianaboom werd geplant door de schoolkinderen uit Oost tijdens de Kroningsfeesten in september 1948. Comité Oosterpark’. De steen ligt bij een boom waarvan zeker is dat hij niet in 1948 geplant.

In Nederland zijn er veel Oranjebomen. Ze zijn geplant ter gelegenheid van belangrijke levensgebeurtenissen van de Nederlandse koninklijke familie, zoals een geboorte, kroonjaar of huwelijk. Oranjebomen worden ook wel Wilhelminabomen, Julianabomen, Beatrixbomen, Willem-Alexanderbomen of Amaliabomen genoemd.

De bomen worden vaak omgeven door een gietijzeren hek dat doet denken aan een kroon. Ook is er meestal een tekst aan het hek bevestigd of staat er een bordje bij de boom. Een liggende naamsteen komt zelden voor.

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten

Bron Amsterdamse Kunstwacht.