Home Overzicht Noodopvang op Java-eiland voor dak- en thuislozen tijdens de lockdown

Noodopvang op Java-eiland voor dak- en thuislozen tijdens de lockdown

0

Dak- en thuislozen kunnen tijdens de lockdown gebruikmaken van noodopvang op verschillende locaties in de stad. Ze krijgen daar gratis een warme maaltijd, bed, douche en ontbijt. De Kleine Kapitein aan de Tosaristraat 3 op het Java-eiland  is één van de locaties die voor coronanoodopvang en de winterkouderegeling is aangewezen. Sinds de verhuizing van de school naar de Cruquiusweg staat het pand namelijk leeg.

Tijdens de persconferentie van 18 december heeft minister-president Rutte een landelijke lockdown afgekondigd vanwege het coronavirus. Daarom vangt de gemeente Amsterdam tijdelijk álle dak- en thuislozen op. De locatie op de Tosaristraat is één van de plaatsen waar maximaal 150 mensen vanaf 16.30 tot 09.30 worden opgevangen. Overdag kunnen de mensen terecht bij één van de inloopvoorzieningen elders in de stad. De begeleiding wordt verzorgd door Het Leger des Heils, HVO Querido en de Regenboog Groep.

De tijdelijke coronanoodopvang voor de daklozen duurt zolang de lockdown van kracht is. Dat is in ieder geval tot en met 14 januari 2022. Als er later opnieuw een periode van strenge maatregelen wordt afgekondigd, zal Tosaristraat 30 mogelijk weer ingezet worden voor coronanoodopvang.

De Kleine Kapitein aan de Tosaristraat zal na de lockdownperiode ook ingezet worden als opvanglocatie voor de zogenoemde winterkouderegeling. Dit gebeurt wanneer het ’s nachts door extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen. De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) bepalen samen wanneer deze ingaat. Ook geven ze aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Om het pand zo snel mogelijk geschikt te maken zullen er enkele werkzaamheden plaatsvinden. De verwachting is dat de eerste mensen tussen kerst en Oud en Nieuw zullen worden opgevangen. De huidige gebruikers zijn er dan uit.

Het gebruik van het pand voor de opvang heeft geen gevolgen voor de geplande sloop van het pand. Die staat nog steeds gepland vanaf april 2022. Deze planning is nog onder voorbehoud van de uitkomsten van het flora- en faunaonderzoek dat nu wordt uitgevoerd.