Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

U bevindt zich hier…

Op de Oranje-Vrijstaatkade staan tussen het Stadsloket en Poesiat en Kater 22 vierkante blokken in een sliert langs het water van de Ringvaart. Op het eerste gezicht weet je niet wat ze voorstellen. Maar bij nadere beschouwing blijkt er bovenop steeds een andere tekst te staan.

De blokken zijn onderdeel van een project om personen en plekken uit het stadsdeel te gedenken die een belangrijke rol hadden gespeeld in de samenleving van de 20ste eeuw. Het kunstwerk U Bevindt Zich Hier is hiervan de afsluiting. Op ieder blok staat een tekst die verwijst naar een persoon of plek.

De tekst op de foto ‘Het was altijd al zo’, heeft kunstenaar Martijn Sandberg gekozen voor het blok voor Renate Rubinstein (1929-1990). De tekst is gebaseerd op een stuk proza uit de bundel ‘Nee heb je’ (1985), waarin ze onder andere spreekt over de ongelijke verdeling van ‘ziekte, liefde, kapitaal en tijd’. Zo heeft iedere blok z’n eigen verhaal.

De website u-bevindt-zich-hier.nl maakt onderdeel uit van het kunstwerk. Het is de moeite waard om eens langs de blokken te lopen en te raden naar wie of wat de teksten op de blokken verwijzen. Als je daarna op de website kijkt vind je de uitleg.

Martijn Sandberg kreeg in 2008 de opdracht om U Bevindt Zich Hier te ontwerpen. Hij heeft heeft bij de keuze voor de locatie van de blokken rekening gehouden met de looproutes aan de kade en de zichtlijnen vanuit de zijstraten van de Oranje Vrijstaatkade. Ook staan de blokken onderling thematisch in een bepaald verband.

Foto’s Peter Cuypers

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten