Home Waar is dit... Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Klik en je weet het!

Herinnering aan Ajax en stadion de Meer in Park de Meer

Park de Meer verrees op de plek waar eens Ajaxstadion De Meer stond. Nu staan er honderden woningen, maar de geschiedenis van deze ‘heilige grond’ werd recht gedaan door Harald Vlugt (1957) en de Engelse David Mach (1956). Zij realiseerden in 2002 een omvangrijk kunstproject. Rond Esplanade, brachten Vlugt en Mach op speelse manier markeringen aan die verwijzen naar de vroegere thuishaven van Ajax en het poldergebied. Ze creëerden een driedimensionale ‘huisstijl’ die het culturele erfgoed van de plek levend houdt en verbindt met haar nieuwe functie.

De voormalige middenstip van het stadion vormt ook nu het hart van De Meer op de Esplanade. Het kunstenaarsduo tuigde drie keramische reliëfsculpturen van 35 meter hoog op met originele ornamenten van het Ajaxstadion. Negen pilaren werden geïntegreerd in drie flatgebouwen van tien verdiepingen hoog en zes kleurrijke tegeltableaus fungeren als straatnaambord. De duizenden tegeltjes werden vervaardigd door Koninklijke Tichelaar in Makkum en niet, zoals gebruikelijk, met de hand beschilderd, maar ‘bedrukt’ via een fototransfertechniek.

De tableaus roepen triomfen in herinnering die Ajax behaalde in het buitenland. In de afbeeldingen zijn data en einduitslagen van wedstrijden verwerkt, en de kleuren van de tegenpartij. Ook de strijd die de Watergraafsmeer won van het wassende water is zichtbaar gemaakt. Op de flatgebouwen is het NAP gemarkeerd in helblauwe lijnen die voorzien werden van een verticale rood-wit geblokte baan.

Kijk eens rond in Park de Meer!