Home Overzicht Waar is dit..

Waar is dit..

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Waar is dit? Klik en je weet het!

De fietsteller

Als je oplet kom je hem wel tegen. Het kleine ronde kastje troffen we aan op bijvoorbeeld de Ooster Ringdijk en de Linnaeusstraat. Meestal loop je er langs. Maar als je eens stilstaat bij de paal waaraan het kastje is bevestigd, weet je wat het is, een fietsteller. Het apparaat registreert hoeveel voertuigen, met welke snelheid, op welk tijdstip en in welke richting op het fietspad rijden. Er wordt niet geregistreerd wie met welke snelheid je op het fietspad rijdt. Dat kan de fietsteller niet en is ook niet het doel van de fietsteller. Een vergelijking met een flitspaal gaat dan ook niet op.

De fietsteller op de Ooster Ringdijk, een deel van de drukke route van en naar IJburg.

De fietsteller is een radar die alle voorbijgaande voertuigen op het fietspad telt. En dan gaat het om verschillende gebruikers op het fietspad zijn: fietsen, maar ook e-bikes, steps, bakfietsen, racefietsen, scootmobielen, skateboarders en noem het maar op. Dat maakt het er niet altijd veiliger op, zeker als het er veel zijn.

Dankzij de informatie die de fietsteller levert krijgt de gemeente inzicht in het gebruik van de fietspaden. Daardoor weten ze hoe druk het is op het fietspad en of het fietspad de hele dag door veilig is voor iedereen die er gebruik van maakt. Door de gegevens van de radar goed te bestuderen kan de gemeente bijvoorbeeld besluiten een fietspad uit te breiden of te verbreden. Of misschien voldoet een fietspad prima en is er geen verandering nodig.

Check www.geefstrateneengezicht.nl

De fietsteller in de Linnaeusstraat bij het Tropenmuseum. Op het fietspad is het vaak heel druk.