Wat zeg je van een reis naar Suriname die CO2 neutraal is en dat in eigen stad? Zoek je verkoeling op een warme zomerdag? Stap op de fiets en kom naar Tropenmuseum Junior. Daar wachten de mati’s van Sabi Suriname op je. Ze nemen je graag mee naar een onbekende wereld in het depot op verdieping min 7: de Wereld achter de Dingen. Een wereld vol pratende voorwerpen en activiteiten.

Sabi betekent zowel weten als kennen. ‘Wan no sabi kan tron wan sabi’ is een Surinaams gezegde en betekent: ‘Een niet weetje wordt een wel weetje’. En dat is precies wat er in Sabi Suriname gebeurt. Er gaat een wereld voor je open. Tropenmuseum Junior heeft al sinds 1975 als succesvol kindermuseum vele honderdduizenden kinderen verwelkomd. Je kunt er deze zomer ook bij zijn.

In de wereld van Sabi Suriname kom je op een wonderlijke manier aan op Ons Erf. Je wordt muzikaal onthaald door het Suriname-team. Vanaf daar vertrek je naar Busi Kondre en Toko Ons Belang. Je kunt op een boot door Busi Kondre varen, het Wat is waar?-spel spelen, de Surinaamse keuken ontdekken en boodschappen in de toko doen voor een heerlijk Surinaams gerecht. Natuurlijk kan Surinaamse muziek niet ontbreken, dus maak muziek en dans en feest mee in Studio Dansi en de Fesa Strati.

Op al deze plekken ga je aan de slag in een proberi waarbij je kookt, danst, musiceert, grafeert of een feestelijke optocht maakt. Het is alsof je echt even weg bent in Suriname. Ga ook naar het verhalenhuis Tori Oso. Hier vertellen Surinamers die een belangrijke rol spelen in de Surinaamse geschiedenis hun verhaal, zoals de Surinaamse schrijver Anton de Kom. Al doende ontdek je hoe Suriname met Nederland en de wereld is verbonden. In een feestelijke afsluiting komt alles en iedereen samen.

In de weekenden zijn er extra activiteiten in het museum, zoals negen Sabi Suriname kookzondagen, Keti Koti buttons maken in de feestwinkel en de vertoning van de jeugddocumentaireserie Kinderen van Mavungu, over drie kinderen die zich opmaken voor hun laatste jaar van de basisschool in hun dorp Pikin Slee diep in het Surinaamse regenwoud.

Je kookt en proeft de lekkerste gerechten tijdens de speciale Kookzondagen bij Sabi Suriname. Iedere zondag staat er een ander gerecht op de kaart. Wat dacht je van BB met R, dat is bruine bonen met rijst met een heerlijke Surinaamse twist?