Home Overzicht Wandelexpo ‘Verre Buren?’ in tijdelijk lege woningen in Betondorp

Wandelexpo ‘Verre Buren?’ in tijdelijk lege woningen in Betondorp

0

Honderd jaar geleden is de bouw van Betondorp begonnen. Dit architectonisch fenomeen is tussen 1922 en 1925 in hoog tempo uit de grond gestampt dankzij – de naam zegt het al – beton. Dat was goedkoper dan baksteen en zo kon de toenmalige woningnood snel worden opgelost. Over Betondorp is de wandelexpositie ‘Verre Buren?’ samengesteld met historisch filmmateriaal over de eerste bewoners en een serie duo portretten van Betondorpers die elkaar voor het eerst ontmoetten.

‘Zonder dit initiatief zouden ze elkaar waarschijnlijk nooit gesproken zouden hebben,’ stellen de samenstellers vast. ‘We portretteerden ze eerst thuis, daarna als duo en hebben deze ontmoeting op beeld vastgelegd. Het is bijzonder te ervaren hoe we mensen omgaan met dit moment van ontmoeten. Ongemakkelijk, nieuwsgierig, open of gesloten? Gaat ieder weer zijn eigen weg na deze ontmoeting of spreken ze elkaar later nog een keer?’

Voor het maken van deze portretserie zijn vijf bekende documentaire fotografen uitgenodigd, ieder met een eigen visie en stijl. Door hun aanvullende stijl van werken ontstaat er samenhang in de fotoserie ondanks de grote verschillen van de geportretteerden. De duofoto’s zijn gemaakt in een tijdelijk leeg huis om de ontmoeting voor iedereen onder dezelfde omstandigheden te laten plaatsvinden.

De expositie Verre Buren is te zien in tijdelijk leegstaande woningen van 26 maart tot en met 8 mei. Het startpunt is Veeteeltstraat 94hs. Entree gratis. Je kunt voor 3 euro de audiotour downloaden.

Check www.madeinbetondorp.nl