Home Overzicht Wanneer wordt druk té druk op het Marineterrein?

Wanneer wordt druk té druk op het Marineterrein?

0

Lekker luieren, zwemmen, zonnen, een drankje drinken. Steeds meer mensen ontdekken deze zomer het Marineterrein. Het is er vaak druk. Maar op welk moment is druk té druk in dit stukje stad? Om het terrein leefbaar te houden, zeker in corona-tijd, wordt er deze zomer getest met camera’s en bezoekersschermen die de drukte in kaart brengen met de ‘druktemeter’.

Zes camera’s bepalen de drukte op het terrein. Daarbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken, bedoeld om de informatievoorziening voor bezoekers te verbeteren en tegelijkertijd de privacy van bezoekers te waarborgen. Videobeelden worden – via een beveiligde verbinding – lokaal verwerkt tot data en daarna gewist. De drukteradar op het Marineterrein gaat hand in hand met de verdere, toekomstbestendige ontwikkeling van het terrein.

Marineterrein telt Bezoekers tijdens de warme zomer

Via bezoekersschermen en op de website en de mobiele app van het Marineterrein worden bezoekers geïnformeerd over waar het op dat moment druk is op het terrein en waar niet.

De camera’s op het terrein zijn gekoppeld aan een computeralgoritme dat bezoekers van het Marineterrein kan tellen. Met de data die dit oplevert, is het mogelijk om de kwaliteit van de openbare ruimte op verschillende plekken beter te maken. Maar, wanneer is druk te druk? Is er een moment waarop bezoekers zich niet meer veilig en goed over de Voorwerf kunnen bewegen? En wat doen bezoekers thuis en bij de entree met informatie over actuele drukte op het terrein?

Het experiment duurt twee maanden. Het moet helpen bij het in kaart brengen van drukte en leefbaarheid op het terrein in de zomerperiode. Ook wordt onderzocht of bezoekers hun gedrag aanpassen en drukte vermijden, anderhalve meter afstand houden en vragen stellen over hun privacy. Met de uitkomsten van deze test kunnen dergelijke experimenten in de toekomst op grotere schaal in de stad worden ingezet.