Home BoekvandeWeek ‘Wat scheelt eraan’ van Sigrid Nunez

‘Wat scheelt eraan’ van Sigrid Nunez

0

Boek van week 45

| Hopeloos. Ik moest mijn lijstje voor de eindejaarsnieuwsbrief drie weken geleden aanleveren. Alsof ik überhaupt kan kiezen, alsof het jaar al om is, alsof ik niet in de laatste twee maanden van het jaar nog een keer verliefd kan worden. En omdat ik zo druk bezig was met het achter de broek zitten van mijn collega’s en het oppoetsen van hun bijdragen aan diezelfde nieuwsbrief, had ik geen tijd om door te lezen in het boek dat ik op dat moment las: Wat scheelt eraan van Sigrid Nunez.

En dus staat een van de mooiste boeken die ik dit jaar las slechts in een bijzin in het overzicht van mooiste boeken van het jaar. En dat is jammer, maar eigenlijk ook wel weer mooi. Het is zo’n bescheiden boek, een kleine roman van een relatief onbekende auteur die gestaag aan een oeuvre bouwt waar ik wel in zou willen wonen.

Maar: hopeloos. Er staat een poes op het omslag. Daardoor denken mensen misschien dat het thuishoort in de golf poezenboeken die de winkeltafels overloopt. Niet waar.

Hopeloos: de achterflap, waar valt te lezen dat een terminaal zieke vrouw een oude vriendin vraagt haar bij te staan in haar laatste fase en samen met haar naar een rustige plek wil om rustig te kunnen sterven. Te dramatisch.

Ik heb het boek nu al een paar keer geprobeerd te verkopen, maar bij het uitspreken van bovenstaande samenvatting zag ik de klant in kwestie direct uitzoomen (de licht misprijzende trek om de mond bleef me bespaard, o, mondkapjes).

Ik kan natuurlijk zeggen dat Nunez schrijft als een geheime bijeenkomst van Rachel Cusk, Vivian Gornick en Marja Pruis, maar ik ben altijd wat huiverig voor dit soort aanprijzingen.

Misschien moet ik nog een poging wagen. Nunez (ik leerde haar kennen via het boekje Sempre Susan, haar herinneringen aan Susan Sontag voor wie ze een tijdlang werkte als assistent) stikt anekdotes, ontmoetingen, herinneringen en overpeinzingen aaneen tot een warm dekentje voor bange dagen. En natuurlijk is het verhaal van de terminaal zieke vriendin (die het zelf liever ‘fataal’ noemt, in plaats van terminaal) het vertrekpunt, maar de manier waarop erover geschreven wordt en vooral ook de levenshouding van de zieke zelf, zorgen ervoor dat het licht blijft.

Nou ja, hopeloos. Misschien moet ik het boek maar voor mezelf houden.

_____

Wat scheelt eraan is geschreven door Sigrid Nunez
vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap
verschenen bij Atlas Contact
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29.