Home Lezen en schrijven Week lang aandacht voor het korte verhaal

Week lang aandacht voor het korte verhaal

0

Op maandag 14 februari start elfde editie van De Week van het Korte Verhaal. Ruim vijfentwintig boekhandels in Nederland en België spannen zich deze week extra in om het genre van het korte verhaal onder de aandacht te brengen. Tijdens deze week is ook de bekendmaking van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel. De week is een initiatief van Linnaeus Boekhandel. 

De Week van het Korte Verhaal begon klein, maar vindt steeds meer weerklank bij boekverkopers, pers, uitgevers en vooral bij lezers. Zo krijg je tijdens de Week van het Korte Verhaal bij Linnaeus Boekhandel het korte verhaal Ook ik heb in Arcadië gewoond van Ingeborg Bachmann cadeau. Het verhaal was opgenomen in de bundel Verzamelde verhalen.

Linnaeus Live met korte verhalenschrijver Joep van Helden

Op 24 februari is er in de Oba Linnaeusstraat een speciale aflevering van Linnaeus Live met de recent verschenen bundel met korte verhalen Jerrycan van schrijver Joep van Helden als onderwerp. De schrijver wordt geïnterviewd door Maaike Bergstra van Schrijvers uit Oost. In Jerrycan verkent hij het raakvlak tussen hard en zacht, wereld en mens, kunnen en willen. De inloop van Linnaeus Live is vanaf 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur. De toegang, inclusief soep, is gratis. Aanmelden aan de balie van de Oba of via [email protected].

J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korte verhalenbundel

Waar er in Nederland talloze gerespecteerde prijzen bestaan voor romans, non-fictiewerk, thrillers et cetera, ontbrak het ons tot op heden nog aan een prijs voor de korteverhalenbundel. Om het korte verhaal de status te geven die het verdient en vooral om te laten zien dat het een volwaardig, prachtig genre is, is er nu ook de J.M.A. Biesheuvelprijs. Het is een jaarlijkse prijs voor de beste korteverhalenbundel in de Nederlandse taal. De prijs is vernoemd naar een van de meesters van het genre. De winnaar van de beste verhalenbundel wordt op 20 februari bekendgemaakt.

De jury die bestaat uit Bo van Houwelingen, Christine Otten, Dirk-Jan Arensman, Ronald Soetaert en voorzitter Ionica Smeets stelde de shortlist samen.

  • Een modern verlangen – Hanna Bervoets
  • Vrienden van de poëzie – Guido van Heulendonk
  • Vaders die rouwen – Carmien Michels
  • Tat Tvam Asi – A.L. Snijders
  • Treinen en kamers – Annelies Verbeke

Zoals elk jaar wordt het prijzengeld voor de J.M.A. Biesheuvelprijs met crowdfunding via voordekunst.nl. bijeengebracht. Het streefbedrag van € 4.000 was in recordtempo binnen en nu verhoogd naar € 5.000. Doneren kan nog tot 18 februari. De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam organiseert de uitreiking van de prijs.