Als mogelijk middel om het autoverkeer in de binnenstad terug te dringen, komt er volgend jaar maart voor twee maanden een knip op de Weesperstraat, een van de belangrijkste aan- en afvoerwegen van het centrum. Alleen noodzakelijk en ongemotoriseerd verkeer heeft dan doorgang. Doel is onderzoeken waarheen het verkeer uitwijkt en of dit grote problemen veroorzaakt. Om sluiproutes tegen te gaan, worden de Hoogte Kadijk en de Prins Hendrikkade ook deels afgesloten.
Het plan valt niet bij iedereen in goede aarde. Er is geen directe verbinding met de IJtunnel meer, wat voor verkeerschaos kan zorgen. Ondernemers vrezen dat ze onbereikbaar worden. Bewoners van de nabijgelegen buurten zijn bezorgd dat het gestremde verkeer zich als een olievlek in de buurt verspreidt. Eerder bleek dat het verkeer rondom straten met een knip toenam, zoals in de Plantagebuurt en Rapenburg na het afsluiten van de Plantage Middenlaan bij de Hortus.
Tegenstanders pleiten voor een goede afhandeling van het verkeer elders voordat er een knip op een doorstroomroute komt of eenrichtingsverkeer wordt. Daar komt bij dat auto’s door de afsluitingen of beperkingen soms vijf kilometer moeten omrijden, wat de CO2-uitstoot verhoogt. Om soortgelijke redenen wordt in de Dapperbuurt door sommigen met argusogen gekeken naar het bestemmingsplan voor de Eerste van Swindenstraat, die voor een richting op slot gaat.
De gemeente benadrukt dat het (deels) blokkeren van de Weesperstraat en nabij gelegen routes in maart volgend jaar vooralsnog een experiment is. Men wil kijken of dit bijdraagt aan het streven naar een autoluwe binnenstad en of dit plan haalbaar is. Ook wordt gekeken naar de effecten op leefbaarheid en ruimtelijke ontwikkeling. Als de uitkomsten gunstig zijn, kan de afsluiting in 2022 of 2025 definitief worden.