Home Overzicht Weinig begrip voor opnieuw een supermarkt erbij

Weinig begrip voor opnieuw een supermarkt erbij

1

Vorige week publiceerde oost-online dat de Hema moet wijken voor een Jumbo. Dat leidde tot veel rumoer en onbegrip. Mensen mensen willen hun oude vertrouwde winkel niet missen. Een petitie voor het behoud van de Hema in de Linnaeusstraat is 1.500 keer getekend. Dat er opnieuw een grote supermarkt bij komt wordt niet begrepen.

Dat Jumbo in het pand van de Hema komt, heeft te maken met een deal die de twee bedrijven hebben gesloten. Zeventien stadslocaties gaan over van Hema aar Jumbo. De vestiging in de Linnaeusstraat is er een van. De supermarktondernemer uit Veghel is er ongetwijfeld veel aan gelegen om het aantal vestigingen in Amsterdam fors uit te breiden. Landelijk is Jumbo een hele grote, alleen Albert Heijn heeft meer vestigingen. Maar in Amsterdam is Jumbo een kleintje met zes winkels, terwijl Albert Heijn er zo’n honderd heeft. En om in de buurt te blijven, in Oost is Jumbo aanwezig met slechts één vestiging.

Nog niet zo lang geleden is de Hema ingrijpend verbouwd waarbij het aantal vierkante meters winkeloppervlakte aanmerkelijk is vergroot. Het assortiment werd uitgebreid met food. Nu wil de Hema met kleinere winkels doorgaan. Financieel ging het de winkelketen al niet voor de wind, de coronacrisis maakt het er niet vrolijker op. Om te voorkomen dat de winkelketen op de fles gaat heeft eigenaar Boekhoorn zijn schuldeisers verzocht om over te gaan tot schuldsanering.

Albert Heijn kleurt met rond de honderd winkels Amsterdam blauw. Het vestigingsbeleid lijkt erop gericht om ieder pand in Amsterdam in te pikken om te voorkomen dat een concurrent zich er zou kunnen vestigen. Soms staan die winkels dicht bij elkaar. Een mooi voorbeeld is de Wibautstraat waar een grote AH supermarkt moet concurreren met een AH supermarkt aan de overkant in de Eerste Oosterparkstraat. Ook kwam er een grote vestiging van de Zaanse supermarkt bij in de Molukkenstraat, terwijl er verderop al vestigingen zijn in Oostpoort, op het Christiaan Huijgensplein en in de Molukkenstraat.

Naast de grote spelers zijn er veel meer supermarkten actief in Oost. Denk aan de grote nieuwe Turkse supermarkt Aslan in Oostpoort, Dirk van den Broek in de Pretoriusstraat, Deen op IJburg. Vomar en Marqt met ieder twee vestigingen in Oost. En dan zijn we er nog lang niet. Ook de biologische supermarkten als Ekoplaza, Biolicious en Odin doen mee in de strijd om de gunst van de klant. En vergeet niet de vele grote en kleine supermarkten die je in de winkelstraten aantreft.

De Hema wil aan de Linnaeusstraat doorgaan op een kleinere locatie in de buurt en geeft als reden dat met het huidige assortiment minder ruimte nodig is. Maar het zal ongetwijfeld vooral om financieel-economische reden nodig zijn. Jumbo haakt er met de drang naar een grotere aanwezigheid in de stad op in. Eind van het jaar zal er dus naast de Jumbovestiging in winkelcentrum Brazilië in het Oostelijk Havengebied nog een winkel zijn aan de  Linnaeusstraat. Waar de Hema neerstrijkt is nog onduidelijk. We zullen het zien.

1 REACTIE

  1. De Hema in de Linnaeusstraat staat iedereen in het geheugen gegrift. Om de hoek zat ik op school, achter het Kraaiennest. Bij de Hema kocht je schoolspullen en heel veel meer. Nog steeds, behalve dan schoolspullen.
    Waarom weer een mega supermarkt. Alle straten zitten hier vol mee. Stop toch en laat winkels als de Hema voort bestaan. De Jumbo heeft geen leuke hebbedingetjes, keuken attributen, fijne kinderkleertjes etc.
    DUS LAAT DE HEMA HIER.