Home Overzicht Wel eens gehoord van ‘neerstarten’?

Wel eens gehoord van ‘neerstarten’?

0

Aan het eind van de Czaar Peterstraat staat een woonblok dat zorgcentrum is voor oudere mensen die niet meer thuis kunnen wonen. De bekende taalvirtuoos, tekstschrijver pianist en zanger Heinz Polzer, beter bekend als Drs. P heeft daar ook enig tijd verbleven. Iedere keer als ik daarlangs fiets moet ik aan hem denken en krijg ik een vrolijke grijns op mijn gezicht als ik aan zijn immer geniale teksten denk.

Laatst moest ik echter aan hem denken terwijl mijn gemoed zich vulde met woede omdat ik weer een iemand een woord hoorde gebruiken dat bij de drs. ook in het verkeerde keelgat zou zijn geschoten. Een woord dat je dezer dagen velen hoort gebruiken, te pas en te onpas. Een affront zou de door mij bewonderde drs. deze taalverkrachting vinden. Vooral politici zijn er een meester in.

Het gaat hier om het woord OPSTARTEN.

Brr… Zo lelijk.

We gaan het besluitvormingsproces rond de Kattenburgerstraat opstarten, dat durven ze in een politieke vergadering zomaar met droge ogen te zeggen, bijvoorbeeld in de bestuurscommissie of op een inspraakavond..

Afschuwelijk, de as van de drs. kookt in zijn urn en mijn hart weent van de stuitende lelijkheid van dit barbaarse taalgebruik… Zeg gewoon starten, of beginnen, maar gebruik nooit en te nimmer dat afschuwelijke opstarten. Dat kan echt niet. Heeft U weleens van het tegenovergestelde gehoord? Neerstarten.

Laat het woord opstarten dat ooit ten onrechte het Nederlands is binnengevlogen maar lekker neerstorten. Dat woord is volledig illegaal. Uitzetten, zo snel mogelijk.

Ik beloof heilig, op het graf van mijn kat Whisky,  dat ik nooit meer op een politicus stem die dat woord in de mond neemt. Zeker niet voor iemand die iets over postcode 1018 te  zeggen heeft.