Op een steenworp van het Oosterpark, in de Andreas Bonnstraat, vind je een van de verborgen parels van Oost: CatuaBar. Een cocktailbar en restaurant in één, waar de sfeer net zo belangrijk is als het eten en drinken. Dankzij de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse roots van de oprichters waan je je hier even op vakantie. ‘Tropische geuren, zonnige muziek, een kleurrijke menukaart én een fijn terrasje waar je op warme dagen de tijd vergeet’, vertelt vaste bezoeker Christa.

Arie Martijn Schenk

Bij CatuaBar draait alles om het delen van smaken. Het shared dining-concept nodigt uit om samen aan tafel te gaan, gerechten te proeven en nieuwe combinaties te ontdekken. Chef Gui – met ervaring bij topzaken als het Alex Atala-concern in São Paulo en Restaurant Central in Lima – brengt Zuid-Amerikaanse comfortfood naar een hoger niveau. Van knapperige yuca-fries tot ceviche en verrassende vegetarische creaties: elke bite zit vol karakter.

Barman Alex, chef Gui en manager Saskia uit Zuid-Afrika

‘Wij zitten hier graag in de zomer op het terras. Het eten is altijd bijzonder, zeker in combinatie met de mooie cocktails’, vertelt Christa. ‘Vanavond zijn we gestart met de lekker bites op de kaart, cassave patatjes en gebakken kaasjes met pittige jam: dadinho de Tapioca, echt een aanrader.’

En dan de cocktails. Barchef Alex heeft een indrukwekkend CV opgebouwd, onder meer als hoofd-bartender bij Grupo Sal en cocktailconsultant in Lissabon. Zijn cocktails bij CatuaBar zijn geen bijzaak, maar een volwaardige partner van het eten. ‘Van frisse tot kruidige combinaties en spicy specials: er is altijd een pairing die precies de juiste snaar raakt bij onze cocktails’, licht medewerker Micky toe.

Wie liever geen volledig menu wil, kan à la carte kiezen uit verschillende kleinere gerechten. Maar op vrijdag en zaterdag biedt CatuaBar ook een vier- of zesgangenmenu met bijpassende cocktails – een aanrader voor wie zich een avond culinair wil laten verrassen. ‘Vegetarisch? Geen probleem, ik eet bijna geen vlees maar er zijn prima vegetarische alternatieven’, vertelt bezoeker Rosalie.

CatuaBar is klein maar bijzonder, met een uitgesproken identiteit die perfect past in het diverse beeld van de horeca in Oost. ‘Of je nu komt voor een snelle cocktail, een lange zomerse avond op het terras, of een uitgebreid diner met vrienden ik loopt hier steeds weer gegarandeerd met een glimlach weer naar buiten’, zegt vaste bezoeker Christa.

Catuabar, Andreas Bonnstraat 40 H