Home Oud Oost Dirk van den Broek maakt plaats voor DekaMarkt

Dirk van den Broek maakt plaats voor DekaMarkt

0

Het in 2013 geopende filiaal van supermarkt Dirk van den Broek op de Pretoriusstraat sluit ruim negen jaar later op 10 maart de deuren. Bij de opening in november 2013 was de supermarkt het dertiende filiaal van Dirk van den Broek in Amsterdam. Op 16 maart heropent de winkel na een cosmetische verbouwing als DekaMarkt. Beide supermarktketens waren eigendom van moederbedrijf Detailresult.

Lewis Daniels

Vorig jaar werd bekend dat Dirk en DekaMarkt zouden doorgaan als aparte bedrijven die juridisch los staan van Detailresult. Deel van de verstandiging is dat DekaMarkt drie oude filialen van Dirk gaat exploiteren, een in Leiden, de vestiging aan de IJdoornlaan in Noord en de winkel op de Pretriusstraat. Het aantal filialen van DekaMarkt in Amsterdam stijgt hiermee van drie naar vijf, die volgens de nieuwe groene formule van de supermarktketen worden ingericht. Zowel Dirk als Deka blijven gebruikmaken van de logistiek, productiebedrijven en het servicekantoor van Detailresult.

Het eerste filiaal van Dirk van den Broek opende in 1948 als zelfbedieningswinkel aan het Mercatorplein, vijf jaar later volgde de eerste supermarkt in Amsterdam. DekaMarkt begon in 1941 als kruidenierszaak in Velsen-Noord. Door de oorlog sloot de winkel al snel. Na de bevrijding opende eigenaar Dirk Kat een nieuwe zaak die onder de naam Kijkgrijp uitgroeide tot de eerste zelfbedieningswinkel van Nederland. Dirk en DekaMarkt begonnen in 2001 samen te werken.

Door de komst of eigenlijk terugkeer van de DekaMarkt naar de Pretoriustraat is de supermarktketen terug van weggeweest in Oost en ruilen de twee bedrijven opnieuw van plek. Tien jaar geleden week de DekaMarkt op de Pretoriusstraat uit voor Dirk, die nu zijn plek weer afstaat aan de destijds vertrekkende partij.

Dirk van den Broek zoekt overigens nog naar nieuwe locaties in Amsterdam als aanvulling op de twintig winkels die er al in de stad zijn. Check [email protected].