Oost is een dierentuin rijker. Of beter gezegd: een ‘biodiversiteitsoase’. Onlangs werd een bestaand grind-dak van 750 m² getransformeerd tot groen dak, met 10.000 planten en zeven zwevende ‘Boomveren’.  De groene biodiversiteit-hub op zestien meter hoogte werd officieel geopend door wethouder Melanie van der Horst. En het bijzondere aan deze ‘dierentuin’ is niet toegankelijk is voor publiek, zelfs niet voor de bewoners van het pand.

Onder toeziend oog van de initiatiefnemers, partijen die betrokken waren bij de realisatie én de eerste rond zoemende bijen is het dak feestelijk geopend. Voor zover je van een opening mag spreken, want het dak is niet toegankelijk voor de menselijke bewoners van het pand.

Wie op klaarlichte dag door de Tilanusstraat loopt, beseft zich niet wat er zich boven het hoofd afspeelt. Want waar het dak van het daar gelegen appartementencomplex tot voor kort een hitte-eiland van bitumen en grind was, gloort nu een groen dak met een grote variëteit aan planten én bomen.

Het groene dak, aangelegd door The Urban Jungle Project, is om meerdere redenen bijzonder. De innovatieve lichtgewicht oplossingen maken het mogelijk om op een dak met beperkte draagkracht toch vaste planten en zelfs bomen te plaatsen, zonder dat de constructie hiervoor hoeft te worden aangepast. Daarnaast zijn de bomen en planten in tegenstelling tot gewone groene daken volledig modulair opgebouwd op het dak, waardoor de bestaande dakbedekking gewoon kon blijven liggen en het groen bij onderhoud tijdelijk kan worden verplaatst. Tot slot kan het dak bijna 50.000 liter water bergen, wat een flinke bijdrage levert aan de wateropgave in de stad.

De wethouder omarmt het project maar wat graag. ‘Fantastisch om te zien dat bewoners het initiatief nemen om de stad te vergroenen. Een groen dak met bomen erop: hier laat men zien dat het kan. Een prachtige plek voor biodiversiteit met veel ruimte om hemelwater op te vangen zodat het niet direct in de riolering terecht komt. Ik ben blij dat we hier als gemeente aan hebben kunnen bijdragen. Dit is de toekomst van het Amsterdamse daklandschap!’

Stichting Rooftop Revolution, aanjager van groene daken in Nederland, hielp onder andere mee in de besluitvorming en het kostenplaatje. Directeur Jan Henk Tigelaar: ‘We zijn trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren door het besluitvormingsproces binnen de Vereniging van Eigenaren te leiden en mee te denken over een slimme financieringsconstructie, waarbij de subsidie vanuit de gemeente Amsterdam natuurlijk belangrijk is geweest.’

Het dak is gerealiseerd vanuit een samenwerking tussen The Urban Jungle Project, stichting Rooftop Revolution en dankzij subsidie van de gemeente Amsterdam.
Foto’s © René Post – The Urban Jungle Project 2022