Home Overzicht Wethouder wil routes en bruggen afsluiten om ruimte te maken voor openbaar...

Wethouder wil routes en bruggen afsluiten om ruimte te maken voor openbaar vervoer

0

Binnen de Ring moet de auto zoveel mogelijk plaatsmaken voor het openbaar vervoer. Om dit voor elkaar te krijgen wil het stadsbestuur doorgaande routes in de stad op belangrijke plekken afsluiten voor autoverkeer. Dat meldt het Parool vandaag.

Het gaat om het afsluiten van vier drukke locaties in Oost, zes in West en vier belangrijke plekken rond het Vondelpark. Ook wordt gedacht aan het afsluiten van vier bruggen over de Amstel. Via de A10 kun je dan met de auto andere stadsdelen bereiken.

Verkeerswethouder Melanie van der Horst stelt voor om in Oost doorgaande routes af te sluiten bij het Muiderpoortstation en op de Kruislaan (richting A10), de Linnaeusweg (ter hoogte van de Oetewalerbrug) en het noordelijk deel van de Molukkenstraat.

Daarnaast wordt gedacht aan het afsluiten van vier bruggen over de Amstel, die bij de Sarphatistraat, de Nieuwe Amstelbrug, de Berlagebrug en de Torontobrug.

Al eerder werd aangekondigd dat de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer per uur wordt verlaagd op een groot deel van de wegen in de stad. Dit zou de aanleiding zijn voor de nu aangekondigde maatregelen. Doordat het openbaar vervoer straks op langzamer rijdend verkeer moet wachten, zou het ov-netwerk in de knel komen.

Volgens Van der Horst is de hoeveelheid ruimte die auto’s en parkeerplaatsen in beslag nemen ‘niet meer van deze tijd’. De nieuwe aanpak kan volgens haar leiden tot een vermindering van het aantal autokilometers in de stad. Volgens berekeningen zal met het huidige beleid juist tot 40 procent toenemen. Die ruimte die ontstaat moet ten goede komen aan het openbaar vervoer.