Home Overzicht Pakhuis de Zwijger erkend als nationaal debatcentrum en krijgt 250.000 euro subsidie...

Pakhuis de Zwijger erkend als nationaal debatcentrum en krijgt 250.000 euro subsidie erbij

0

Pakhuis de Zwijger tekende beroep aan nadat de Raad van Cultuur een subsidieaanvraag uit 2020 was afgewezen. Het Pakhuis aan de Piet Heinkade vroeg toen subsidie aan om nationaal debatcentrum te worden in de basisinfrastructuur (de onmisbare culturele instellingen). Daar hoort een subsidiebedrag van 250.000 euro bij.

De subsidie werd niet toegekend omdat er slechts plaats was voor één ‘nationaal debatcentrum’. Dat was De Balie op het Leidscheplein. De Raad van Cultuur vond dat Pakhuis de Zwijger zich teveel richt op Amsterdamse vraagstukken. Pakhuis de Zwijger ontkende dat en maakte bezwaar tegen de afwijzing. De rechter gaf het debatcentrum vorige maand gelijk.

Omdat het juridisch niet mogelijk is om in de loop van het jaar organisaties aan de Basisinfrastructuur onmisbare culturele instellingen toe te voegen krijgt Pakhuis de Zwijger een meerjarige subsidie van 250.000 euro toegekend. Dat komt bovenop de 450.000 euro subsidie van de gemeente Amsterdam.

Het onderzoek naar de angstcultuur bij Pakhuis de Zwijger, waarover Het Parool over schreef, heeft de erkenning niet voor de voeten gelopen. De subsidiegesprekken waren al afgerond toen de onthullingen naar buiten kwamen. Wel loopt het tekenen van de overeenkomst enige vertraging op.