Home Overzicht Wie waren deze markthandelaren van de markt in de Joubertstraat?

Wie waren deze markthandelaren van de markt in de Joubertstraat?

0

Tussen november 1941 en augustus 1943 was er op het speelplein in de Joubertstraat een markt. ‘Toegang alleen voor Joden’ stond er op het bord bij de ingang. De Duitse bezetter had bepaald dat toegang tot openbare markten verboden was voor Joden. Alleen hier mochten zij het schaarse aanbod aan groente, fruit, vis en textielwaren kopen en verkopen. Het was de start naar de verdere uitsluiting, isolatie, vervolging en deportatie van de Joodse bewoners.

Wie waren deze markthandelaren die hier stonden hun koopwaar en dagelijks de bewoners langs zagen komen, een praatje met hen maakte tijdens het afwegen en afrekenen van hun aardappelen, wortelen, haring? Wie waren zij die na de oorlog met hun gezin niet meer terugkeerden naar hun huis, wijk, straat, hun leven?

De namen en gezichten van deze marktkoopmannen en -vrouwen zijn eenmalig te zien in het speeltuinhuisje op het plein. Sprekers op deze dag zijn Frits Slicht, Daniël Metz en Paul Ravenstein

Zondag 27 november, speeltuin Albert Wittenbergplein, Jouberstraat 13. Open van 12.00 tot 18.00 uur. Entree gratis.
Tussen 14.00 en 16.00 uur zat er een presentatie plaatsvinden met de verschillende sprekers. Tijdens deze presentatie is de toegang beperkt.