Home IJburg Doek gevallen voor IJburgTV?

Doek gevallen voor IJburgTV?

0
Het tienjarig bestaan van IJburg werd gevierd op Blijburg. Rechts Patrick Richter.

IJburgTV bestaat dit jaar alweer 15 jaar. Dat zou reden zijn voor feestjes en acties. Maar helaas sinds 21 mei vertoont de tv-zender van IJburg geen tekenen van leven meer. Het scherm op de website is blijven staan op een bericht over een informatiemarkt en de opening van Stand IJburg. Over de reden van het stoppen van deze bijzondere tv-zender is weinig duidelijkheid. Wel weten we dat Oprichter Patrick Richter is verhuisd.

IJburgTV op glasvezel KPN was een heuse televisiezender die helemaal in het teken stond van IJburg. De uitzendingen waren alleen te ontvangen voor mensen die op het glasvezelnet zijn aangesloten. Patrick Richter en collega Jeroen van Leeuwen maakte samen met een groep vrijwilligers de programma’s. Ook ondersteunden ze de medewerkers met opleidingen in opname en montage.

IJburgTV begon op het internet. Via de website volgde Patrick Richter sinds jaar en dag de gebeurtenissen op IJburg. Tot hij de kans kreeg om een eigen tv-zender te starten is samenwerking met KPN. Waar hij alleen nog maar van droomde, werd werkelijkheid. Onder de vleugels van Salto werd IJburgTV de officiële zender op IJburg.

Het tv-platform werd opgericht in 2007 door Patrick Richter. Hij had als doelstelling de wijk in beeld te brengen en mensen kennis te laten maken met media (techniek). Met de buurt, met elkaar en daardoor de leefbaarheid (sociale cohesie) in de wijk te bevorderen. De non-profit stichting bestond geheel uit vrijwilligers, geleid en gecoördineerd door professionals.

IJburgTV ging op vaste tijden uitzenden. Patrick Richter wilde iets goeds neerzetten, echt laten zien wat er leeft en speelt op IJburg via onder meer reportages op straat. Nieuws, verenigingen, scholen, sport, agenda, alles wat met IJburg te maken heeft, kwam voorbij. Het laatste nieuws werd via teletekst gevolgd en er was een weekagenda. Regelmatig waren er live-programma’s vanaf locaties op IJburg. Ook de verkiezing van de IJburger van het jaar was een terugkerende gebeurtenis.

Via oost-online zijn gedurende enkele jaren de programma’s van IJburgTV te zien geweest. Daardoor heeft de zender nog een wat groter bereik gehad, al was het niet als tv-uitzending maar via het internet.

Machteld Wentzel presenteerde het laatste programma vanaf Strand IJburg.