Home Overzicht Wilde dieren voor je dierbaren

Wilde dieren voor je dierbaren

0

Voor een buitenmens als Julia Smit is stilzitten moeilijk. Gedwongen door een sportblessure moest ze binnen blijven. Dan haal ik de buitenwereld wel binnen, besloot ze. Ze leerde zichzelf tekenen en specialiseerde zich in diertekeningen. 11 februari ging haar webshop online met kaarten van wilde dieren. Een derde van de opbrengst gaat naar het Wereld Natuur Fonds.

Haar liefde voor de natuur werd aangewakkerd door haar ervaringen in Finland. Daar ontstond de motivatie iets te willen betekenen voor wilde dieren. Ze maakte kennis met Everyman’s Right, het fenomeen van een open en wilde natuur waar iedereen heeft het recht te zwerven in de natuur, te genieten, te foerageren en te vissen. Je kunt kamperen in de natuur, er zijn boshutten waar je gratis gebruik van kunt maken.

Met die rechten komen ook verantwoordelijkheden: het is niet de bedoeling dat je sporen – afval!- achterlaat en kwetsbare gebieden moeten vermeden worden. Zomaar jagen is absoluut verboden. ‘Dat werkt daar onwijs goed,’ zegt ze, ‘mensen voelen meer verbinding met de natuur. Ze mogen er letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken, en dat staat respect voor de natuur niet in de weg. Het is een mooi idee en het zou universeel geldend moeten zijn. Eigenlijk wil ik dat er veel meer wilde dieren rondlopen op de aarde. Daarom koos ik voor kaarten van wilde dieren.’ Voor een tekening van je huisdier draait Julia haar hand niet om.

Binnen een week was ze uit de kosten, ‘dat was heel fijn.’ De rest van de opbrengst gebruikt ze om wensjewild uit te breiden. In de toekomst wil ze haar ideeën tot uitdrukking brengen in kinderboeken die ze zelf illustreert.

Vorig jaar heeft Julia haar studie pedagogische wetenschappen afgerond. Na haar blessure neemt ze haar studie ontwikkelingspsychologie weer op. Julia woont het het Zeeburgereiland.

Check wensjewild.nl