Home Lezen en schrijven Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda bij Schrijvers en soep

Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda bij Schrijvers en soep

0
Foto Geert Snoeijer

Onder de noemer Schrijvers en Soep interviewt Schrijvers uit Oost-redacteur Maaike Bergstra steeds een auteur van wie recentelijk werk is verschenen. En bovendien wordt een hartverwarmende soep geserveerd. Op donderdag 31 maart is Lisa Weeda de gast. Ze wordt geïnterviewd over haar debuutroman Aleksandra.

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, programmamaker bij
‘Mooie Woorden’, dat ook wel het ‘heetste’ literaire programma van Utrecht wordt genoemd. Zij is scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Lisa Weeda werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant.

Tekst is altijd de basis van haar werk, maar de vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Haar debuutroman Aleksandra verscheen vorig jaar bij De Bezige Bij. ‘Lisa Weeda schrijft precies, zintuigelijk en meeslepend’, aldus de jury C.C.S. Cronestipendium 2020.

Grootmoeder Aleksandra, geboren in 1924 in het Donetsbekken, werd op 18-jarige leeftijd door de nazi’s vanuit Oost-Oekraïne naar Duitsland gedeporteerd om te werken voor de Duitse oorlogsindustrie. Die deportatie is het centrale beginpunt van Weeda’s debuutroman Aleksandra, waarin ze haar familiegeschiedenis beschrijft.

Aanmelden kan aan de balie van de Oba, Linnaeusstraat 44 of via [email protected].
Reserveer tijdig, het aantal plaatsen is beperkt. Toegang en soep gratis.
Inloop vanaf 18.30 uur met verse soep. Programma van 19.00 tot 20.15 uur.
Na afloop verkoopt Linnaeus Boekhandel de boeken.