Home Dwars nieuws Winkeltjes Betondorp bloeien weer op

Winkeltjes Betondorp bloeien weer op

0
Priscilla en King in hun vernieuwde supermarkt aan de Brinkstraat

Het schilderachtige Betondorp viert zijn rijke historie van 100 jaar met allerlei leuke activiteiten en ook de middenstand krabbelt prachtig op na de moeilijke corona-periode.

Jaap Kamerling | Foto’s Jaap Kamerling en Dineke Rizzoli

We lopen enkele winkeltjes af op Brinkstraat en Brink en gaan allereerst even binnen bij Priscilla en King. Priscilla is van Surinaamse origine en King is Ghanees van geboorte. Beiden zijn 37 en barsten van energie. Ze zijn in februari weer een eenvoudige supermarkt begonnen halverwege de Brinkstraat. Tot drie jaar geleden had je de A-Markt aan de Brink, maar die kon het niet bolwerken. Nu proberen King en Priscilla het en ze worden daarbij geholpen door een laag huurtje en het gelukje dat ze ook een PostNL-servicepunt mogen runnen. Je kunt hier pakjes versturen en ophalen. In het winkeltje ligt vers fruit en groente op de schappen net als, drank, wijn, snoep, pasta’s en ook mooie kaartjes om te versturen. ‘We kunnen rondkomen’, vertelt Priscilla, ‘En straks nog beter als we de zaak zo verbouwd hebben, dat we verse maaltijden kunnen gaan verkopen. Lekker Surinaams eten.’

Aanschuifdiners

We lopen verder naar De Lekkernij aan de Brink, waar Ron z’n lekkere broodjes Pom, Bal en Rendang verkoopt, lekker ouderwetse appel- en speculaastaartjes, brood en gebak. Het water loopt je in de mond bij al dat lekkere spul.

Korrel, uw slager.

In het pand naast hem op de hoek delen Hinke en Christina een kookstudio resp. cateringbedrijf: ‘Hinke in de Keuken’ en taartenbakkerij ‘van moss’ met de rijdende taartenwinkel Het Bakblik. Samen maken ze aanschuifdiners voor de buurt in hun keuken en op kerstavond organiseren ze een maaltijdactie voor en door Betondorpers. Er worden dan maaltijden rondgebracht en je kunt ook doneren voor maaltijden aan buurtbewoners. Op hun website www.brinkculinair.nl is mee informatie over hun activiteiten te vinden.

Nostalgie

Tegenover hen zit aan de Brink tenslotte Greg met zijn tweedehandswinkel met de ouwe, vertrouwde grammofoonplaten van vinyl, stapels cd’s en cassettebandjes. ‘Vinyl verkoopt weer goed’, zegt hij, ‘Ze worden zelfs weer nieuwe gemaakt in Haarlem en Leeuwarden, maar kosten dan 25 euro.’ Hij verkoopt tweedehands tussen 4 en 10 euro. Veel rockplaten van Queen, Fleetwood Mac en Pink Floyd. Rijen met platen en alle bekende ouwe bands van vroeger: de Doors, Beatles, Stones, Bowie, Neil Young en Van Morrison. Op de winkelruit affiches van Prince, Beatle’s en Stevie Wonder. M’n hart spingt open.

Greg in zijn cd- en vinylwinkel aan de Brink.

Greg: ‘De kwaliteit van vinyl is prima en van cd’s ook. Het aardige is dat je vergeleken met die digitale lijsten van Spotify, fysiek iets in handen hebt met leuke originele hoezen. Je kunt als verzamelaar echt iets laten zien. En er komt natuurlijk ook een hoop nostalgie bij kijken. De nieuwste trend is nu weer cassettebandjes. Ook leuk, maar de kwaliteit is wel wat dof en hangt erg af van je installatie en die van het bandje zelf.’ Greg verkoopt ook leuke shirts van verschillende bands.

Reve

Naast de winkel van Greg, waar tot voor drie jaar nog de A-Markt resideerde, zit een koopman met tweedehands spullen, – veel vintagekleding – die hij op markten verkoopt, vooral het Waterlooplein. Ach, en dan heb je tenslotte natuurlijk nog de fietsenmaker op het plein en de autoreparatieservice even een zijstraatje in. En op de Middenweg een kapper, winkels voor financiële adviezen, de graveerwinkel voor wedstrijdbekers (Ajax bijvoorbeeld) en natuurlijk het onvolprezen café-restaurant De Avonden, dat loopt als een tierelier. Met het prachtige opschrift van Reve: ‘Er is geen enkele geldige reden, waarom deze avond zou moeten mislukken. Ik heb een vermoeden dat hij slaagt’. Een optimistische yell voor deze misantroop. En die avonden mag je uitrekken tot hele dagen.

De leeszaal en bibliotheek hebben al lang een andere bestemming.