Home Overzicht De invloed van kleuren

De invloed van kleuren

0

Het effect van kleuren op ons welbevinden wordt vaak onderschat. Wat denk je van de doelbewuste toepassing van kleuren in de reclame? Kleuren beïnvloeden onbewust onze humeur, emoties en prestaties. In kleurentherapie bijvoorbeeld worden grote successen geboekt door het toepassen van specifieke kleuren bij patiënten.

Uit ervaring weet ik dat kleur kiezen een groot struikelpunt is bij veel klanten. Het kan immers goed mis gaan met de gekozen kleuren. Met wit, beige of grijs zit je aan de veilige kant.

Witte muren maken de ruimtes groter, is de aanname. De juiste kleuren kiezen is ook niet je metier. Er zijn zoveel subtiele verschillen, die doen je duizelen. Op een klein oppervlak komen kleuren anders over dan op de uiteindelijk geschilderde muren. Herken je dit?

Wij kunnen actief onze gemoedstoestand en prestaties beïnvloeden door de juiste kleuren te gebruiken. Ja, ik begrijp dat je met een wit-beige-grijs basis interieur ‘alle kanten op kunt’. Dit benoemen mijn klanten en cursisten dan ook regelmatig. We gaan het hier vanuit een andere invalshoek bekijken.

Wat kunnen kleuren voor ons betekenen? Een klant had me ingehuurd voor interieur- en kleuradvies. Vooral de woonkamer was nog niet zoals zij graag wou. Ze had inmiddels een nieuwe elementenbank besteld in drie kleuren. Hoe moest het dan met de kleuren op de muren in combinatie met het bestaande meubilair en de kleuren in de aangrenzende gang en keuken? De indeling van de woonkamer en het het kleuradvies hebben we ter plekke overlegd, op kantoor heb ik het uitgewerkt.

Het laatste toe te passen onderdeel was de kleur in de keuken. De net nieuwe fronten in de keuken waren grijs. Ook de luxaflex van de balkondeuren waren grijs. De resterende muren had ze wit en grijs gehouden, maar ze vond het niet geslaagd.

Grijs is een kleur die techniek goed ondersteunt. Én grijs is koud, houdt emoties op afstand, is onbeweeglijk en zakelijk te noemen. De keuken was kortom een technische ruimte die naast de houten tafel weinig sfeer uitstraalde. Voor deze keuken heb ik een zacht roze aangedragen. Zacht roze hoort bij de subtiele kleuren; helpt het hart te openen; zacht te worden voor jezelf en helpt zelfliefde te ontwikkelen.

Daarmee kon ik een brug slaan tussen een afstandelijke en een warme uitstraling. De klant wilde wel zacht roze toepassen, maar ze twijfelde of de keuken hiervoor geschikt zou zijn. Inderdaad: zacht roze keukenmuren zijn nogal ongebruikelijk. Gelukkig kon ik haar overtuigen het te proberen. De open en grote keuken in het midden van de woning kwam door het zacht roze heel goed tot zijn recht, In het midden straalde de houten keukentafel. Die werd, je raadt het al, de leeftafel.

Juist kleur draagt bij aan je welbevinden, je eigen persoonlijkheid en aan het je thuis voelen in je huis. Werkruimtes zijn door de toepassing van kleur inspirerender, wat een positieve invloed heeft op de algehele sfeer en dynamiek op de werkvloer.

Ter afsluiting nog een tip: Je kunt zelf testen hoe je op kleuren reageert. Neem een gekleurde A4 staal en houd die voor je. Je lichaam komt met een reactie. In het geval van zacht roze was de reactie bij mij het openen van mijn hart.

En hoe zit het nou met wit? Wit is een fantastische kleur om te gebruiken, als je een nieuw begin wilt maken. Als je verhuist is wit een geschikte kleur voor de muren van je nieuwe huis. Je kunt je meubilair op de juiste plekken neerzetten. En je hebt tijd om te ontdekken welke kleuren geschikt zijn voor de muren.

Dat is de positieve kant van wit. Na drie tot zes maanden in een interieur met witte muren belandt je in een soort witte bubbel. Beslissingen nemen gaat steeds moeizamer. Ook is een witte ruimte weinig inspirerend en lijken veel witte ruimtes op elkaar.

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.