Home Duurzaam Woningen in de Oosterparkbuurt krijgen slimme blauw-groene daken

Woningen in de Oosterparkbuurt krijgen slimme blauw-groene daken

0

Corporatiewoningen in de Oosterparkbuurt krijgen blauw-groene daken. Die zijn niet alleen beplant, maar vangen ook regenwater op en hergebruiken dat. Ze zijn op afstand bestuurbaar en spelen in op hoosbuien en extreme hitte. Eerder is er een geslaagde proef met blauw-groene daken gedaan op het Marineterrein. Begin december is de aanleg van die daken in de Oosterparkbuurt gestart. Bewoner Job de Wit  mocht een kijkje nemen bij de aanleg van het blauw-groene dak op zijn woongebouw. 

De blauw-groene daken vangen regenwater (blauw) op dat wordt hergebruikt. Op het dak worden inheemse plantsoorten (groen) geplant. Die trekken insecten aan zoals wilde bijen, vlinders en libellen. De insecten zijn voer voor vogels. Op een blauw-groen dak is het op een zomerdag tot wel 40 graden koeler. En de woonlaag eronder blijft tot wel 5 graden koeler dan met een traditioneel ‘grijs’ dak. Ook hebben de planten langer toegang tot water en doordat het water verdampt, verkoelt het de omgeving.

Slim systeem
Het is een slim systeem dat op afstand te besturen is en het houdt in de gaten wanneer er extreme weersomstandigheden op komst zijn. Wordt er een hoosbui verwacht? Dan wordt het opgeslagen regenwater alvast geloosd naar het riool. Wanneer er een droge periode aankomt, houdt het systeem het water juist vast.

De eerste planten op het dak
De blauw-groene daken op de drie gebouwen in de Oosterparkbuurt die nu worden aangelegd, zijn begin volgend jaar klaar. Deze gebouwen liggen aan de Sparrenweg, Tweede Oosterparkstraat, Derde Oosterparkstraat, Iepenplein en Kastanjeplein. In één van deze gebouwen woont Job de Wit, op de bovenste verdieping. Dus direct onder het nieuwe blauw-groene dak. Op 11 december stond hij er bovenop, om te zien hoe het blauw-groene dak aangelegd werd én de eerste planten daarop te zien waren.

Groter dak dan gedacht
Job vertelt enthousiast: ‘Het is erg tof om op het dak te staan van het huis waar ik al bijna elf jaar woon! Zo boven de woonkamer. Ik was ook al nieuwsgierig, want ik hoorde af en toe de werkzaamheden op het dak, al had ik er niet echt last van. Het oppervlak is groter dan ik dacht. Kun je nagaan hoeveel het oplevert als we alle platte daken in Amsterdam aanpakken! Het gaat om heel veel vierkante meters in de stad, daar sta je eigenlijk nooit bij stil.

Planten, vlinder en vogels
Wethouder Laurens Ivens overhandigde Job een ‘biodivers’ plantenpakket met planten die straks ook groeien op het dak. Job vertelt: ‘Superleuk dat ik deze planten heb gekregen. Die kan ik mooi op het balkon zetten.’ Stadsecoloog Geert Timmermans gaf advies over de planten die op het dak komen zoals kruiden (tijm, lavendel en oregano) mossen, grassen, en diverse bloemen. Die planten trekken wilde bijen, vlinders en libellen aan en de insecten zijn weer voer voor vogels. De bewoners van de drie gebouwen krijgen nog een groen cadeautje door de brievenbus.

Laaggelegen buurten
Voor de aanleg van blauw-groene daken zijn corporatiewoningen in laaggelegen buurten zijn geselecteerd. Daar is namelijk een grotere kans op wateroverlast en schade. In eerste instantie gaat het om de Oosterparkbuurt, Kattenburg en ook de Rivierenbuurt, Indische Buurt en Slotermeer. In totaal gaat het om zo’n 10.000 m2 blauw-groene daken in de stad: 8.000 m2 op corporatiewoningen en 2.000 m2 op daken van grote panden van particulieren.