Home Overzicht Woningen in Oost weer duurder en aanbod minder

Woningen in Oost weer duurder en aanbod minder

0

Het totale woningaanbod in de gemeente Amsterdam is ten opzichte van een jaar eerder gestegen met 8 procent, maar in Oost worden er 41 procent minder woningen te koop aangeboden. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

De vraagprijs in alle stadsdelen is gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder (+7 procent) en t.o.v. van een jaar eerder (+ 4 procent) naar gemiddeld 494.265 euro. Op stadsdeelniveau zijn er geen uitschieters te zien. Op de Amsterdamse woningmarkt is het aantal verkopen ivoor een eerste kwartaal beduidend toegenomen en zijn de verkoopprijzen licht gestegen

Het totale woningaanbod in de regio Amsterdam bedroeg in het eerste kwartaal van 2021 1.281 woningen. Dit is t.o.v. van een jaar eerder een stijging van 8,7 procent. Amsterdam is de enige regio in Nederland waar een lichte stijging in het aanbod te zien is, vergeleken met vorig jaar. Dit heeft deels te maken met de wijziging van de overdrachtsbelasting. Amsterdam heeft in haar woningvoorraad namelijk veel woningen boven de 400.000 euro. Voor kopers is de 0 procent overdrachtsbelasting aantrekkelijk. Vanaf 1 april is dit begrensd voor woningen tot 400.000 euro.

Met name in Oost zien we een grote daling in het aanbod van ruim 41 procent. Eind vorig jaar leek het alsof het aanbod in Amsterdam weer iets aan het stijgen was. Als je het eerste kwartaal van 2021 vergelijkt met het eerste kwartaal van 2020, zie je dat bijna hetzelfde aantal woningen wordt aangeboden.

Gemiddeld stonden woningen het afgelopen kwartaal 29 dagen te koop. De looptijd is stabiel en is nagenoeg gelijk gebleven vergeleken met afgelopen jaar. Opvallend binnen de nieuwbouwprojecten is dat mensen steeds meer belang hechten aan duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is een nieuwbouwproject waarbij maar liefst 75 procent van de kopers aangaf een laadpunt voor de elektrische auto wil aanschaffen.