Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Biografie van een vlieg’ van Jaap Robben...

Boek van de Week | ‘Biografie van een vlieg’ van Jaap Robben en Paul Faassen

0

Boek van Week 16

Een paar weken geleden kwam er een piepklein boekje de biografieënkast ingevlogen: De biografie van een vlieg. Niet het meest voor de hand liggende dier voor een eigen biografie, dacht ik meteen, maar na lezing kan ik niet anders zeggen dan dat het een volkomen terechte keuze is.

In 64 pagina’s vertelt Jaap Robben de 23 levensdagen van een gewone vlieg, ja, zo’n irritant zoembeest dat op verrotte dingen afkomt en dat je altijd een beetje een viezig gevoel geeft. Er zijn weinig dieren die op minder sympathie kunnen rekenen, iedereen gaat altijd meteen in de weer om het beest weer naar buiten te jagen (of met een opgerolde krant dood te slaan). Zelf ben ik van de glaasje-erover-ansichtkaart-eronder-methode, maar weg moet ie. Of beter: moest ie, want na het lezen van deze indringende biografie kan ik eigenlijk niet wachten tot er weer eens eentje naar binnen vliegt.

Dat komt overigens niet door het begin: in het begin is Vlieg nog een eitje in een hondendrol, weinig smakelijks aan. Maar op dag 3 maken we kennis met onze Vlieg. ‘Een vlieg hoeft niets te leren, een vlieg kan alles al. Een vlieg wordt niet geboren, een vlieg wordt wakker ergens midden in zijn leven. Terwijl het pas zijn eerste dag is.’ Ik vond dit meteen zo innemend dat ik me echt heb voorgenomen de eerstvolgende vlieg met egards te ontvangen.

Vlieg is een vrolijk en levenslustig exemplaar, dat niet vies is van een beetje grootheidswaan. Het liefst spiegelt hij zich aan Buizerd, een mopperige roofvogel, met wie hij graag een lantarenpaal deelt. Vlieg zoemt zich met veel joie door het leven, wordt verliefd en droomt over een gezinnetje en honderd kinderen.

Helaas is het een waarachtige biografie en kan het niet alleen maar goed gaan. Langzaam keren de kansen van Vlieg en komt het einde van zijn korte leven in zicht. Eigenlijk is dit boek een soort Het leven uit een dag, maar dan dus voor vliegen.

Laatst waren de twaalf- en de dertienjarige boos dat ze naar bed moesten. Door hun protesten heen begon ik deze biografie voor te lezen. Bij dag 5 rolden ze van het bed van het lachen. Na dag 15 kropen ze terug, onder de dekens en na de laatste bladzijden knipten ze stilletjes het licht uit.

Een grootse biografie voor een gewoon beestje, met prachtige tekeningen van Paul Faassen en liefdevol vormgegeven door Jelle F. Post. Het laat zich gelukkig niet makkelijk wegwapperen.

_____

Biografie van een vlieg is geschreven door Jaap Robben en Paul Faassen
verschenen bij uitgeverij Loopvis
Edith Vroon
is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29.